7 savjeta kako se najbolje pripremiti za Skype intervju

01. listopada 2019.

Bilo da se prvi put spremate na video intervju ili ste već iskusan korisnik Skypea, uvijek je dobro pripremiti se na vrijeme, istražiti dodatne informacije o poslodavcu i pripremiti sve u svojoj okolini kako bi minimizirali mogućnost da nešto pođe po zlu tijekom razgovora.

Kako bi Vam olakšali cijeli proces pripreme i kako bi bili sigurni da ste uistinu mislili na sve, donosimo Vam 7 stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom organizacije video intervjua preko interneta.

1. Istražite poslodavce
S obzirom na to da ste već utrošili određeno vrijeme na prijavu na natječaj za posao, vjerojatno ste upoznati s određenim uvjetima zaposlenja. Kako bi bili još spremniji i kako bi izbjegli neugodna iznenađenja, rezervirajte 30 minuta Vašeg vremena kako biste saznali nešto više o poslodavcu, gradu i državi za koju ste zainteresirani. Nikad ne znate koje informacije će Vam koristiti, a što više znate o potencijalnom poslodavcu imat ćete sigurniji nastup i ostavit ćete manje mjesta za tremu.

2. Razmislite o mogućim pitanjima
Zašto ste se odlučili prijaviti na ovaj natječaj? Koje su Vaše odgovornosti na trenutnom radnom mjestu? Kako mislite da izgleda radni dan naših zaposlenika?
Svi smo se već susreli s pitanjima ovog ili sličnog oblika. Pokušajte se sjetiti na koja pitanja ste morali dati odgovor prilikom posljednjeg intervjua za posao te razmislite koja pitanja biste postavili da ste na suprotnoj strani ekrana. Razmislite koji su Vaši odgovori na ova pitanja, a bilo bi dobro da se uvježbate i barem jednom naglas izgovorite odgovore koje ste smislili dok se pripremate za intervju.

3. Sastavite bilješke
Bilo da se za vrijeme intervjua nalazite u kuhinji, dnevnoj ili spavaćoj sobi, u startu imate prednost da osoba s kojom razgovarate ne vidi vašu okolinu. Iskoristite tu prednost na najbolji način i napišite nekoliko natuknica na samoljepljive papiriće koje ćete zalijepiti iznad kamere, pored računala ili na druga strateška mjesta u sobi. Nikad ne znate kad će Vam zatrebati podsjetnik i bolje da taj trenutak dočekate spremni nego da se bespotrebno zapetljate usred važnog odgovora.

4. Pripazite na okolinu i odjenite se pristojno
Pospremite sobu. Uklonite hrpu papira koja već danima stoji na stolu. Pripazite da ne sjedite u mrklom mraku. Iskoristite ovaj video razgovor kao izgovor da počistite nered u sobi, nitko ne želi otvoriti razgovor s osobom koju bi zaposlio i u pozadini ugledati neuredan krevet, ostatke ručka na stolu ili 80% razgovora gledati u ekran na kojemu se ništa ne vidi jer sjedite u neosvijetljenoj sobi. Također, to što razgovor vodite u toplini svoga doma ne znači da možete sjediti pred računalom u pidžami. Odjenite se kao da idete na razgovor u ured, obucite košulju ili bluzu, počešljajte se i stavite ručni sat. Vaš nastup i stav puno govore o karakteru.

5. Provjerite internet vezu
Provjerite da u trenutku razgovora Vaše računalo ne instalira nove zakrpe, da ukućani ne gledaju YouTube u 4K rezoluciji ili da Vaš mobitel ne radi sigurnosnu kopiju točno u terminu Vašeg razgovora za posao. Ažurirajte Skype na vrijeme. Ne želite da kvaliteta slike i razgovora bude loša zbog nečega što nije ključno da se odvija u isto vrijeme i blokira internet vezu.

6. Isključite potencijalne distrakcije
Isključite zvuk na mobitelu i zatvorite prozore. Prošetajte psa pola sata ranije i budite 100% koncentrirani na razgovor. Vjerujte, svaki Vaš pogled sa strane se primijeti, a sigurno ne želite izgledati nezainteresirano tijekom razgovora.

7. Budite nasmijani i jasni
Za kraj ono najvažnije: budite veseli i jasni u svojem govoru. Potrudite se da osoba s kojom pričate čuje i razumije sve što ste rekli, potrudite se predstaviti sebe u najboljem svjetlu i budite svoji. Ne želite da Vas netko zaposli i očekuje od Vas da budete ono što niste Vi.

 

Ako trebate dodatne savjete ili informacije o tome kako ćete se najbolje pripremiti za video intervju, kontaktirajte nas na:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles