Čuvena britanska sveučilišta – Cambridge i Oxford

24. lipnja 2019.

Sveučilište u Cambridgeu sveučilište je u gradu Cambridgeu, u istočnoj Engleskoj. To je drugo najstarije anglofonsko sveučilište na svijetu koje radi neprekidno od osnivanja, prvo je Sveučilište Oxford.

Moto sveučilišta u Cambridgeu je: “Hinc lucem et pocula sacra”, što znači: “Odavde svjetlost i dragocjeno znanje”, a u Oxfordu ”Dominus illuminatio mea”, što znači ”Bog je moja svjetlost”.

Sveučilište u Oxfordu je utemeljeno 1096. godine, a sveučilište u Cambridgeu je osnovala grupa učenih ljudi koji su 1209. godine otišli iz Oxforda poslije sukoba s tamošnjim stanovništvom. Sveučilišta u Oxfordu i Cambridgeu s vremenom su postala značajan dio britanske kulture i povijesti. Ponekad se zajedno nazivaju “Oxbridge”. Stoljećima se među njima razvijalo rivalstvo.

Sveučilište Cambridge u različitim se analizama neprestano svrstava među pet najboljih sveučilišta na svijetu i ocjenjuje se kao najbolje europsko sveučilište. S ovog sveučilišta potječe 90 dobitnika Nobelove nagrade, što je više nego s bilo kojeg drugog sveučilišta u svijetu. Dok sa Sveučilišta u Oxfordu potječe 69 dobitnika Nobelove nagrade.

Cambridge se sastoji od 31 sveučilišta. Najstarije je Peterhouse. Zanimljivo je to da, tri sveučilišta prima samo žene. To je sveučilište s preko 200 klubova i društva.

Preddiplomski studij nudi 30 smjerova te pokriva 65 znanstvenih područja.. https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/courses

Sveučilište u Oxfordu se sastoji od 38 nezavisnih Sveučilišta i šest stalnih privatnih vjerskih škola (sa statusom ispod statusa sveučilišta). Studenti koji diplomiraju na Oxfordu dobivaju kraticu Oxon., npr. “John Smith, BA (Oxon.)”

Za govornike engleskog jezika kao stranog jezika Cambridge nudi mogućnost polaganja ESOL ispita, CB ispita, Business English Certificate, ..

Oba sveučilišta imaju preddiplomski, diplomski studij te nastavak studija koji obuhvaćaju, dnevne, tjedne, mjesečne tečajeve s preko 50 kvalifikacija, certifikata, diploma..
Linkovi: http://www.ox.ac.uk/
https://www.cam.ac.uk/

Svi doktori koji se odluče otići raditi u UK, imaju mogućnost znanstveno se razvijati na jednom od ta dva sveučilišta, a posao, vam naravno, mi omogućujemo 🙂

Kontaktiraj nas:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles