Ginekolozima u Norveškoj nude deset puta veću plaću

12. ožujka 2019.

Hrvatski liječnici su prepoznati kao vrijedni i iznimno dobro obrazovani

Prema podatcima Hrvatske liječničke komore iz prve polovine ove godine, od ulaska Hrvatske u EU gotovo 1100 liječnika prikupilo je svu potrebnu dokumentaciju i zatražilo potvrde od Komore da napuste sustav. Dosad je to i učinio svaki treći od njih, što je između 300 i 350 liječnika. Takav će se trend, čini se, i nastaviti, posebice s primamljivim ponudama koje za liječnike i dalje stižu iz europskih zemalja.

O trendovima i željama inozemnih poslodavaca, ali i hrvatskih liječnika popričali smo s mladom Osječankom Zrinkom Gugić, direktoricom tvrtke INCOR d.o.o. , koja je ekskluzivni zastupnik za Lireco AB i Personal International u Hrvatskoj. Naime, Zrinka Gugić prvotno je odlučila osnovati vlastitu tvrtku s primarnom djelatnosti zastupanja stranih tvrtki u Hrvatskoj, a trenutačno je ekskluzivni zastupnik dviju tvrtki koje se bave posredovanjem pri zapošljavanju hrvatskih liječnika u skandinavskim zemljama, kao i ostalim zemljama zapadne Europe.

Vrijedni i obrazovani
– Potražnja je za hrvatskim liječnicima sve veća, posebice zato što su prepoznati kao iznimno vrijedni i iznimno dobro obrazovani. Pojedine bolnice čak inzistiraju isključivo na hrvatskim liječnicima. S druge strane, i ponude koje se stavljaju pred liječnike su sve atraktivnije. Tako smo započeli i pilot-projekt suradnje s Norveškom, koja nije članica EU-a, ali ima najviši standard i liječnicima nudi fantastične uvjete rada. Trenutačno nude radno mjesto za dva ginekologa u Hammerfestu, najsjevernijem gradu Europe. Riječ je o bolnici koja ima Odjel ginekologije, a radni uvjeti omogućavaju da liječnik radi fleksibilno, pa primjerice može dva tjedna raditi tamo, pa dva tjedna biti u Hrvatskoj, ili tri mjeseca raditi pa tri mjeseca biti u Hrvatskoj, odnosno kako želi. Iako, ne vole da se govori o primanjima, jer ne žele da to bude glavni razlog za dolazak k njima, dovoljno je reći da je mjesečna plaća koju nude deset puta veća od mjesečne plaće liječnika u Hrvatskoj. To znači da si za dvije, tri godine možete zaraditi poprilične iznose, ponajprije zbog toga što je i život na krajnjem sjeveru puno povoljniji u smislu poreza, ali i ostalih davanja i cijena općenito.

Učenje jezika
Nakon potpisivanja ugovora o radu s norveškom bolnicom, pristupa se učenju norveškog jezika. Tečaj jezika provodi se u Hrvatskoj u trajanju od šest mjeseci i za to se vrijeme prima naknada za život, tzv. stipendija od norveške bolnice, priča Zrinka Gugić, inače mlada poduzetnica i pravnica, koja također, kao profesorica švedskog jezika, priprema medicinsko osoblje za odlazak u Švedsku. Ova Osječanka kaže i kako se trenutačno u Švedskoj također otvaraju nove bolnice i odjeli te prvi kadar koji im je prijeko potreban su specijalisti obiteljske medicine, a kasnije i svi ostali specijalisti te medicinsko osoblje.

– Raspisan je veliki broj natječaja za specijaliste obiteljske medicine, te smo mi dobili povjerenje od uprave popuniti ta radna mjesta svojim kandidatima. Moja je tvrtka INCOR d.o.o. postala i ekskluzivni zastupnik za njemačku firmu Personal International d.o.o., te se od sada svi zainteresirani doktori medicine, liječnici specijalisti, medicinsko osoblje, ali i ostali visokoobrazovani stručnjaci zainteresirani za zaposlenje u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj i Belgiji također mogu javiti nama. Uvjet za rad u nekoj od navedenih zemalja je znanje njemačkog jezika za rad na njemačkom govornom području te znanje francuskog jezika za rad na francuskom govornom području. Mogu nam se javiti i svi oni koji su trenutačno u fazi učenja jezika kako bismo već sada počeli s procesom, dokumentacijom i pronalaženjem posla – poručuje Zrinka Gugić. V. Latinović.

zrinka

 

Sljedeći članci

09. studenoga 2022.
Idealna destinacija budućeg posla

Mnogo je atraktivnih lokacija potencijalnog posla pa je ponekad teško odmah odabrati onu idealnu. Svaka destinacija nudi određene benefite i izazove, a uz to je svaki kandidat individua. Zato je […]

Saznaj više
08. rujna 2022.
Koliko je “skup” život u Švedskoj?

Vrlo često pitanje koje prolazi kroz misli svima koji razmišljaju o preseljenju u neku drugu državu jest omjer prihoda i rashoda, odnosno “što dobijem za ono što zaradim”. Prije odlaska […]

Saznaj više