Englezi u Hrvatskoj traže i liječnike bez specijalizacije

07. svibnja 2019.

Britanski zavod za zdravstvo jamči da Brexit neće utjecati na liječnike
Britanski Državni zavod za zdravstvo (NHS) posljednjih se godina suočava sa znatnim nedostatkom kvalitetnog medicinskog osoblja.

Najviše nedostaje specijalista obiteljske medicine, koji imaju ključnu ulogu u britanskom zdravstvenom sustavu te neusporedivo više ovlasti i odgovornosti nego njihovi kolege u drugim europskim zemljama. Kako bi doskočio rješenju tog nacionalnog problema, NHS je pokrenuo najveći međunarodni program zapošljavanja specijalista obiteljske medicine u Velikoj Britaniji, njih nekoliko tisuća, a koji će biti proveden u nekoliko sljedećih godina. Ujedno NHS jamči i da na provođenje programa i zapošljavanje liječnika konačni ishod Brexita neće utjecati.

– Željela bih poručiti svim specijalistima obiteljske medicine iz članica Europske unije da su u britanskom NHS-u dobrodošli. U Engleskoj postoji goruća potreba za specijalistima obiteljske medicine, stoga se uvjeti ponuda i ugovori koje s nama potpišu neće kršiti i mijenjati bez obzira na ishode Brexita – poručuje ovih dana Rachel Souter, voditeljica međunarodnog odjela britanskog NHS-a za regrutiranje.

S ciljem regrutiranja liječničkog kadra iz Hrvatske poljska agencija Paragona, koja se bavi pronalaskom i zapošljavanjem medicinskog kadra diljem Europe, nedavno je pokrenula jaku kampanju i u Hrvatskoj. Ta je tvrtka do sada zaposlila 25 europskih specijalista obiteljske medicine u Lincolnshireu, u sjevernoistočnom dijelu Engleske, a trenutačno je orijentirana na zapošljavanje liječnika u Midlandsu, središnjem dijelu Engleske, gdje će regrutirati i osposobiti stotinjak medicinskih stručnjaka. U headhunting na hrvatske liječnike uključila se i hrvatska agencija Incor, sa sjedištem u Osijeku, koja je do sada bila usmjerena na skandinavsko tržište.

– Nova tržišta rada koja su se sada otvorila za zdravstvene djelatnike preko Incora su Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska. Incor mladim liječnicima bez specijalizacije nudi mogućnost dobivanja specijalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tražimo i doktore specijaliste, medicinske sestre, stomatologe i dentalne tehničare za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku. Naime, Incor preko svojih partnera također ima ugovor s NHS-om za te pozicije – naglašava Zrinka Stanić, direktorica osječke agencije Incor.

U Incoru kažu kako su Britaniji i Irskoj zanimljivi svi zdravstveni djelatnici, a najviše specijalisti obiteljske medicine, psihijatrije, hitne medicine, radiologije, ginekologije, kardiologije, patologije, anesteziologije…

– Svi zdravstveni djelatnici također mogu izabrati “locum” pozicije u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Irskoj, koje im omogućavaju da u razdoblju kada im odgovara i na koliko im odgovara povremeno rade u UK ili Irskoj, ostvare lijepu zaradu, ali i daju si priliku vidjeti kako im se uopće sviđa sistem rada tamo. Brojni naši zdravstveni djelatnici biraju odlazak i rad u inozemstvu čak i bez cilja trajnog preseljenja, nego koriste priliku da se dodatno educiraju u svom području rada – kaže Zrinka Stanić.

Nefreteta Z. Eberhard