Kako pronaći posao u inozemstvu? – Incorov vodič za radnike u medicini

11. kolovoza 2021.

Želite pronaći posao u inozemstvu, ali među svim opcijama niste sigurni kako započeti potragu? Budući da je ipak riječ o specijaliziranosti kojom se bavimo u Incoru, u ovom članku podijelit ćemo nekoliko detalja koji će vam pomoći u odabiru idealne destinacije za vaš idući posao.

  1. korak – gdje se uopće mogu zaposliti?

Poslodavci u Europi su generalno zatvoreniji ili otvoreniji prema određenim specijalizacijama i usmjerenjima, što ovisi naravno o ponudi i potražnji poslova. Na primjer, Skandinavija je zatvorena liječnicima opće prakse koji ne govore tečan švedski, danski ili norveški budući da su u potpunosti usmjereni zapošljavanju liječnika specijalista, kojima su pak spremni platiti troškove polaganja i učenja jezika. U tom slučaju liječnik opće prakse ima opciju samostalno položiti tečaj jezika i ishoditi licencu u Skandinaviji, ili se pak orijentirati na recimo njemačko govorno područje koje je otvoreno svim liječnicima opće prakse koji poznaju jezik na B2-C1 razini.  Detaljne informacije koje države pružaju podršku vašem medicinskom usmjerenju možete pronaći ovdje, a za slučaj da tražite konkretnu i ažurnu informaciju za vašu specijalizaciju, najbolje je obratiti nam se direktnim putem.

2.korak – upoznavanje s procesom zapošljavanja u konkretnoj državi

Budući da se proces zapošljavanja razlikuje od države do države, potrebno je saznati nužne informacije kako bi dobili okvirnu sliku o putu koji vas čeka do selidbe u inozemstvo. U slučaju da vas interesiraju neke od država u kojima mi posredujemo, s procesom se možete upoznati na ovoj poveznici, gdje ćete ujedno odmah vidjeti koja je dokumentacija potrebna prilikom prijave na natječaj. Kad ste upoznati s procesom i imate ideju što vas sve očekuje prilikom prijave, potrebno je započeti s pripremom dokumentacije.

kelly sikkema 1 RZL8BGBM unsplash

3.korak – priprema potrebne dokumentacije za prijavu

U ovom koraku zajednički surađujemo i pripremamo dokumente koji su potrebni za prijavu na posao u inozemstvu. Budući da svaka država ima određene kriterije koje više cijeni kod kandidata, svaku prijavu individualno prilagođavamo državi za koju ste zainteresirani. U praksi to znači da je prijava na posao u Irskoj usmjerenija na tehnički aspekt i na naglašavanje vaših profesionalnih vještina i stečenog iskustva, dok su prijave za Švedsku, uz naravno također kvalitetno napisane vještine, također usmjerene i na upoznavanje s vašim osobinama i karakterom budući da Šveđani daju više pažnje na karakterno uklapanje.

4. korak – slanje prijave na natječaj

Nakon što ste se fokusirali na jednu državu, upoznali se sa svim potrebnim informacijama o kulturi i o procesu zapošljavanja te ste pripremili svu nužnu dokumentaciju, započinjemo s prijavama na otvorene natječaje te tražimo poziciju koja bi odgovarala vašim željama. Važno je napomenuti kako je potraga za poslom u inozemstvu prije svega proces tijekom kojeg vam neće odgovarati poslodavac, ali isto tako nećete ni vi odgovarati svakom poslodavcu. Za ovo je potrebna velika doza strpljenja pri čemu ovisno o povratnim informacijama dodatno radimo na poboljšanju prijave kako bi povećali šanse za uspjehom na idućoj prijavi.

Ako vam je ovaj opis približio proces zapošljavanja, ali i dalje se ne možete odlučiti na prvi korak, javite se putem navedenih kanala pa ćemo informativno porazgovarati o dostupnim mogućnostima.


Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more