Razine specijalističkog usavršavanja u Irskoj

30. rujna 2020.

U jeku devetog mjeseca i gotovo svakodnevnih obrana diplomskih radova, bolnice spremno čekaju mnogobrojne novopečene liječnike koji su u potrazi za idealnom specijalizacijom. Među mladim liječnicima mnogi se odlučuju istražiti mogućnosti specijaliziranja u inozemstvu, pri čemu je Irska jedna od najtraženijih zemalja zbog kvalitetnog sustava podrške specijalizantima, visokog standarda i razine znanja koje njihove bolnice pružaju te jednostavnosti prilagodbe radu na engleskom jeziku u odnosu na ostale.

Same liječničke pozicije u Irskoj se dijele na nekoliko razina:

  • PRHO – Pre-registration House Officer ili Foundation doctor (često ih nazivaju i intern pozicije – pripravnik, stažist)
  • SHO – Senior House Officer (viša razina pripravništva)
  • Registrar i Specialist Registrar pozicije
  • Consultant pozicije

denis oliveira YXfyOC8MglY unsplash

  1. Pre-registration House Officer

Ova razina pogodna je liječnicima koji tek trebaju ići na staž i koji su izašli s fakultetskog obrazovanja. Kako se sam sustav u Hrvatskoj već neko vrijeme razlikuje, konkretni dogovori oko pozicije na koju će bolnica primiti liječnika ovise isključivo o individualnim situacijama i o stečenom iskustvu tako da se hrvatski liječnici ponekad primaju i na PRHO i na SHO pozicije u Irskoj. Na ovoj poziciji vrijeme zadržavanja iznosi otprilike 1 godinu, ali isto ovisi o puno različitih faktora.

  1. Senior House Officer

Iduća pozicija u hijerarhiji podložna je liječnicima koji već imaju određeno iskustvo i od kojih se očekuje više samostalnog rada. Međutim, oni su i dalje liječnici na treningu te ih iskusniji kolege trebaju redovito nadgledati dok se kod njih već očekuje da imaju ideju o željenom specijalističkom usmjerenju. Vrijeme koje liječnici provedu na SHO poziciji kreće se oko 2 godine, ali isto ovisi ponajviše o razinama spremnosti i znanja.

  1. Registrar i Specialist Registrar

Treća razina odnosi se na liječnike koji su i formalno započeli sa specijalizacijom. U ovom periodu specijalizante se potiče na dodatno istraživanje i usmjeravanje unutar odabrane grane te isto traje više godina, ovisno o odabranoj specijalizaciji, a nakon završetka ovog perioda specijalizantima preostaje polaganje specijalističkog ispita.

  1. Consultant pozicije

Nakon polaganja specijalističkog ispita i stjecanja zvanja specijalista, liječnik mora steći još nekoliko godina iskustva kako bi stekao naziv consultant koji se u Irskoj odnosi na liječnike s više godina iskustva (7, 8 i na više). Od consultant liječnika se ne očekuju samo visoka razina medicinskog znanja i sposobnosti, već i redovita asistencija i nadgledanje mlađih liječnika na odjelu. Consultant pozicije su vrlo dobro plaćene pri čemu Irska predvodi ljestvicu najviših prosječnih plaća za liječnike unutar EU.

Kako bi započeli proces specijaliziranja u Irskoj, Irish Medical Council od Vas traži potvrde o liječničkom zvanju, certifikat o poznavanju jezika te nekoliko dodatnih dokumenata koji potvrđuju da u matičnoj državi imate pravo prakticirati medicinu. Kad skupite svu potrebnu dokumentaciju i kad ste u procesu registracije, mi redovito pratimo stanje na tržištu kako bi Vam predstavili mogućnosti specijalizacije i mlađih liječničkih pozicija (ali i specijalističkih pozicija ako ste već stekli iskustvo) i kako bi na vrijeme stupili u kontakt s bolnicom u kojoj se vidite u bližoj budućnosti.

Detaljan opis procesa registracije pronađite na ovoj objavi, a za sve dodatne upite kontaktirajte nas putem emaila ili društvenih mreža.

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more