Koji je značaj jezika prilikom selidbe u novu državu?

27. siječnja 2021.

Kako bi uspješno odselili i započeli život u novom okruženju, a samim time i započeli s radom u novoj bolnici ili ambulanti, važno je ostvariti uspješnu komunikaciju s ostalim kolegama te naravno i s pacijentima. Budući da jezici nisu isti i da nemaju ni jednaku globalnu popularnost, države se na različite načine nose sa zahtjevima koje postavljaju liječnicima prilikom ishođenja licence.

„Zašto moram poznavati jezik za posao u medicini?“

U medicini je poznavanje jezika jednostavno nužno kako bi pacijentu pružili najkvalitetniju moguću uslugu, što se pogotovo odražava u specijalizacijama poput psihijatrije ili pedijatrije, gdje je jezik jedan od najvažnijih alata, ako ne i najvažniji, u radu s pacijentima. Postoje situacije u kojima bi se mogli snaći i bez poznavanja jezika, međutim u praksi je to izuzetno rijetko te su države ovoj problematici pristupile na takav način da od liječnika uvjetuju poznavanje jezika na određenoj razini kako bi im se i službeno omogućilo prakticiranje medicine.

Tako, na primjer, države poput Irske ili Ujedinjenog Kraljevstva od liječnika zahtijevaju IELTS, OET ili neki od preostalih certifikata o poznavanju engleskog, države njemačkog govornog područja traže certifikat o poznavanju njemačkog, Francuska traži poznavanje francuskog i tako dalje. Upravo iz ovog razloga kandidatima za ove države savjetujemo usavršiti jezik, budući da poznavanje istog otvara vrata daljnjem zaposlenju.

 

značaj jezika kod ishođenja licence

Budući da je državama poput Švedske, Danske i Norveške službeni jezik većinom nepoznat populaciji izvan Skandinavije, ove države su problematici pristupile na nešto drugačiji način te liječnicima i osoblju kod kojih su u deficitu poslodavci plaćaju troškove tečaja jezika kako bi kroz nekoliko mjeseci mogli doseliti i započeti rad uz mentora i dodatno usavršiti jezik.

Kako je svima cilj održati i poboljšati kvalitetu medicinskih usluga, liječnicima se postavljaju zahtjevi koji su nužni za ostvarenje tražene razine usluge. Kao što u jednu ruku liječnička diploma jamči da ste upoznati s medicinskim terminima i pristupom, te je nužna za prakticiranje medicine, tako je u drugu ruku poznavanje jezika pokriće da ćete se uspješno sporazumjeti s pacijentima i da imate sve potrebne alate za pružanje pomoći. Pokvareni telefon izrazito je skupa igra u poslovnom okruženju, a pogotovo kad su u pitanju ljudski životi i zdravlje bližnjih.

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Sljedeći članci

09. studenoga 2022.
Idealna destinacija budućeg posla

Mnogo je atraktivnih lokacija potencijalnog posla pa je ponekad teško odmah odabrati onu idealnu. Svaka destinacija nudi određene benefite i izazove, a uz to je svaki kandidat individua. Zato je […]

Saznaj više
08. rujna 2022.
Koliko je “skup” život u Švedskoj?

Vrlo često pitanje koje prolazi kroz misli svima koji razmišljaju o preseljenju u neku drugu državu jest omjer prihoda i rashoda, odnosno “što dobijem za ono što zaradim”. Prije odlaska […]

Saznaj više