Kako se prijaviti u registar liječnika u Austriji?

22. srpnja 2019.

PREFERIRATE NJEMAČKA GOVORNA PODRUČJA?

Ako ste zainteresirani za posao u Austriji potrebno je prijaviti se u registar liječnika u ÖÄK (Österreichische Ärztekammer), odnosno nadležno tijelo za sve liječnike u Austriji. Proces zahtjeva određeno vrijeme, kako bi Vam olakšali taj proces donosimo Vam upute i popis zahtjeva za dobivanje liječničke licence u Austriji.

Prekrasna “Alpska Republika” ima što ponuditi u smislu kulture, ekonomije i kvalitete života. U nastavku Vas vodimo kroz mnoštvo informacija o svim aspektima života.

Austrija je dom mnogih poznatih intelektualaca koji su ostavili veliki trag u svojoj državi. Glavni grad privlači ljude iz cijelog svijeta koji žele živjeti u ovom kulturnom središtu. Mnogi koji se dosele u Austriju kažu da nemaju velikih problema, jer je austrijski stav prema strancima vrlo prijateljski i gostoljubiv. U roku od tri dana od preseljenja u Austriju, morate se prijaviti. Potrebno je samo ispuniti obrazac za registraciju i imati putovnicu. Ako radite za austrijskog poslodavca, već ste osigurani. Ovo osiguranje pokriva tretman svih liječnika, stomatologa i specijalista koji imaju ugovor s vašim osiguranjem.

Većina ljudi koji su se doselili u Austriju, odlučili su se za Beč. Glavni grad ima gotovo 1,8 milijuna stanovnika, a gradsko područje u Beču čini više od 20% ukupnog stanovništva Austrije. Graz i Salzburg su gradovi dizajna i klasične glazbe. S više od 280.000 stanovnika, Graz je drugi najveći grad u Austriji. Ovaj sveučilišni grad ne privlači samo studente i akademike, već je poznat i kao ‘austrijska tvornica visoke tehnologije’. To je i kreativno središte te je na popisu mjesta UNESCO-a Svjetske baštine. Salzburg je poznat kao rodno mjesto Mozarta i baš kao i Beč odlično je mjesto za ljubitelje klasične glazbe. S više od 150.000 stanovnika, je četvrti je najveći grad u Austriji. Smješten u slikovitoj dolini na sjevernom rubu Alpa, Salzburg svake godine privlači veliki broj turista i stoga je važno mjesto za sajmove i konferencije.

AUSTRIJSKA LIJEČNIČKA KOMORA

Koji su zahtjevi/dokumenti potrebni stranom liječniku za prakticiranje medicine u Austriji?

Da bi bili registrirani u Austrijsku liječničku komoru, morate se ispuniti sljedeće preduvjete sukladno §4 (2) Austrijskom medicinskom zakonu:
• Imati državljanstvo EEA ili Švicarske, dozvolu za boravak u skladu s člankom 5b (1, 2) Austrijskog medicinskog akta, pravo na azil ili status supsidijarne zaštite (§5,3)
• Puna pravna sposobnost
• Potvrda o dobrom ugledu
• Uvjerenje o osposobljenosti za rad
• Certifikat o poznavanju njemačkog jezika.

Svi liječnici koji namjeravaju raditi u Austriji moraju dokazati dovoljno poznavanje njemačkog jezika (tj. nakon što su završili studij medicine u njemačkom govornom području ili imaju najmanje 3 godine iskustva kao zdravstveni djelatnik na njemačkom govornom području itd.). Ako ne ispunjavaju uvjete, moraju položiti ispit iz njemačkog jezika koji vodi Austrijska liječnička komora. Liječnici koji su završili studij medicine u zemljama izvan EEP-a moraju predočiti ili dokaz o priznavanju medicinskih studija koji su završili u inozemstvu od strane jednog od medicinskih sveučilišta u Austriji (Beč, Graz, Innsbruck), kao ekvivalent s austrijskim standardima ili pružiti dokaz o uspješnom završetku medicinskih studija u Austriji prije nego što mogu podnijeti zahtjev za priznavanje svoje poslijediplomske izobrazbe koju je provela Komisija za akreditaciju u Austrijskoj liječničkoj komori. Nakon ispunjavanja kriterija iz austrijskih propisa o medicinskom osposobljavanju (ispunjenje ciljeva iz propisa o izobrazbi), liječnik je primljen na ispit koji je obavezan za sve liječnike u Austriji.

Direktiva 2005/36 / EZ i primjenjivost iste:
Automatsko priznavanje: Diplome koje odgovaraju Direktivi 2005/36 / EZ automatski se priznaju u Austriji pod uvjetom da podnositelji zahtjeva izdaju potvrde koje je izdalo nadležno tijelo navodeći da je obuka u skladu s člancima 23. – 30.
Postupci koji se temelje na Općem sustavu: Diplome koje nisu u skladu s člancima 23-30 i koje nisu u skladu s Dodacima 5.1.1 – 5.1.3 mogu se prepoznati putem Općeg sustava.

Ne postoji rok za prijavu. Postupci automatskog priznavanja (na temelju diploma ili stečenih prava) obično traju između jednog i četiri tjedna nakon primitka popunjene dokumentacije.

Za sva moguća pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem kanala:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles