Koliko je “skup” život u Švedskoj?

08. rujna 2022.

Vrlo često pitanje koje prolazi kroz misli svima koji razmišljaju o preseljenju u neku drugu državu jest omjer prihoda i rashoda, odnosno “što dobijem za ono što zaradim”. Prije odlaska u novu državu, svima je u cilju prije samog odlaska, dobro se upoznati s kulturom, okruženjem i novinama nove životne sredine. Naravno, ljudi mijenjaju svoje mjesto stanovanja uglavnom poradi posla dakle financijskog aspekta, a s obzirom da su sve češće jednosmjerne karte kupljene za sjever Europe, odnosno Švedsku i ostatak Skandinavije, danas ćemo pričati o dobivenoj vrijednosti za rad u Švedskoj.

Opće je poznato da je Švedska visoko pozicionirana na ljestvici gospodarskog razvoja, a Šveđani među najimućnijim stanovnicima svijeta. Iako često oko sebe možete čuti izjave poput „porezi u Švedskoj su ogromni“, trebate se ipak informirati o činjenicama.

Kroz glavu vam sigurno prolazi iduće pitanje, zašto su Šveđani toliko orni oko plaćanja poreza i pokazuju toliko povjerenje prema svojoj vlasti i državi? Visok porez njima osigurava isto takav životni standard – visok, a plaćanje poreza im se uvijek vraća na najbolji mogući način.  Stanovnici Švedske, plaćanjem poreza, dobivaju dostojanstven, bezbrižan te razvojno i zdravstveno, siguran život. Shodno tome, država svakom pojedincu pruža:

  • besplatno zdravstvo i školstvo,
  • besplatne vrtiće i predškolski odgoj,
  • besplatne domove za starije i nemoćne,
  • besplatne knjige i aktivnosti,
  • mogućnost 3 godine pauze od posla uz 85% isplaćenu plaću,
  • odlične plaće,
  • 36 radnih sati tjedno,
  • “banku sati”
  • I još mnogo toga.

Kako ne bi bilo nedoumica i kako bi slika života u Švedskoj bila jasnija svim potencijalnim, budućim građanima Švedske, 2022. godine švedska banka „Swedbank“ u sljedećoj tablici je objedinila troškove života što za odrasle koji žive sami ili pak s partnerom u dvoje, tako i za obitelji koje sačinjavaju djeca različitih dobi.

Tako primjerice, mjesečni trošak života jedne obitelji koju sačinjava dvoje supružnika i dvoje djece dobi 7 i 13 godina bio bi prema gornjoj tablici 17.780 sek (1657,13 euro) za supružnike + 3.890 sek (362,56 euro) za dijete od 7 godina + 4.200 sek (391,45 euro) za dijete od 13 godina, što iznosi ukupno na mjesečnoj bazi 25.870 sek (2.411,14 euro) za ukupne troškove te obitelji tijekom jednog mjeseca. Švedska banka je pri izradi ove tablice koristila iznose temeljene na švedskoj premisi da svaka osoba koja živi u Švedskoj treba imati mogućnost živjeti lagodnim životom, stoga ove brojke možete promatrati i iz ugla maksimalnih iznosa za pojedine kategorije.

Osim toga, na jednostavan način prikazano je i na jednom primjeru kako računati odnos plaće i poreza, kako bi svatko mogao dobiti dojam i ujedno naučiti, kako iste računati.
*Za primjer je uneseno 65 000 kr (6057,94 €) bruto plaća, plaća prije plaćanja poreza.

Konačnim pregledom troškova i  spoznajom što sve dobivate životom u Švedskoj, svima je sada jasno zašto se nitko ne žali, jer potrebe za tim, apsolutno nema. Ako i vi želite promijeniti svoju budućnost i otkriti ljepote Švedske, uz svoje ambicije na poslovnom polju, a tako i životnom, slobodno nam se javite putem maila, kako bismo zajedno izrealizirali vaše želje.

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more