Kako do specijalističkog usavršavanja u Njemačkoj?

07. listopada 2020.

Velik broj liječnika koji je upoznat s njemačkim jezikom upravo ovu državu vidi kao prvu stepenicu prema budućem zvanju specijalista. Isto je potpuno razumljivo budući da u Njemačkoj boravi velik broj Hrvata, ali i ostalih stranaca kojima je ova država pružila priliku kakvu nisu mogli pronaći u matičnoj državi. Kako bi lakše ugrabili svoju priliku, donosimo vam kratak opis procesa kroz koji mora proći svaki novi liječnik medicine koji traži specijalističko usavršavanje u Njemačkoj.

Kako bi došli do specijalizacije u Njemačkoj, liječnici koji su obrazovanje završili u Hrvatskoj ili nekoj drugoj državi članici EU/EEA moraju prezentirati znanje njemačkog jezika na zadovoljavajućoj razini. Uz automatsko priznavanje stručne kvalifikacije liječnici nisu dužni obavljati dodatno stažiranje, kao što je to slučaj u nekim državama, već odmah pri pronalasku specijalizacije započinju s istom. Pri tome bi vam naravno pripomogli tako da potragu za željenom specijalizacijom prepustite nama dok se fokusirate na polaganje usmenog testa medicinskog njemačkog. Fachsprachenprüfung (skraćeno FSP) zahtjeva izrazito visok nivo razumijevanja njemačkog jezika koji je gotovo na C1 razini, tako da ovaj usmeni ispit definitivno ne treba uzeti zdravo za gotovo. Jednom kad položite FSP i prikupite svu potrebnu dokumentaciju, prijavljujete se nadležnom tijelu regije u kojoj želite pronaći specijalizaciju. Pri tome vrijedi napomenuti da Bavarska ne traži certifikat o poznavanju jezika, koji je obavezan za ostale regije, ali kandidat svakako mora poznavati jezik na zadovoljavajućoj razini te imati položen FSP. Detaljniji popis dokumentacije koja je potrebna za ishođenje medicinske licence „Approbation“ možete pročitati ovdje.

Ukratko, svaki liječnik koji je u potrazi za specijalizacijom u Njemačkoj nužan je:

  • Poznavati jezik na minimalno B2 razini
  • Položiti Fachsprachenprüfung (FSP)
  • Pripremiti potrebnu dokumentaciju

Kad imate sve uvjete zadovoljene, mi ćemo vam prezentirati konkretne ponude i povezat ćemo vas s potencijalnim budućim poslodavcima kako bi se dogovorili oko svih uvjeta (naravno ako se obje strane pokažu zainteresiranima za suradnju), pri čemu uvijek savjetujemo pročitati 7 savjeta kako se pripremiti za Skype intervju kako bi maksimizirali svoje šanse za uspjehom.

 

Kontaktirajte nas:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more