Običaji kroz godinu u Irskoj

23. listopada 2019.

Stanovnici Irske ne bježe od pripreme za sve moguće vrste slavlja, što ovu zanimljivu zemlju čini vrhunskim odredištem za dobru zabavu. Proslave su važan dio irske kulture, a vjerski događaji, povijesne ličnosti i nacionalna baština samo su neke od stvari koje se u Irskoj mogu spomenuti s velikim entuzijazmom.

”Kultura puba” u Irskoj je dio svakodnevnog života, pubovi se vide kao mjesta na kojima se prijatelji i obitelji mogu susresti, popričati i družiti se. Pubovi u Irskoj zasigurno će imati Guinness, koje je jedno od najpopularnijih pića na svijetu i donosi im 2 milijuna eura prihoda svake godine. Proizvodnja ovog piva započela je 1759. godine u Dublinu u St. James’s Gate pivovari, čiji je vlasnik Arthur Guinness po kojemu je ovo tamno, slatkasto i suho pivo dobilo ime.

Irska povijest ima snažnu povezanost s katolicizmom, a jedna od najpoznatijih poveznica s tim je Križ svete Brigite, koji je izgrađen je od trske. Kaže se da je sveta Brigita iz Kildarea izradila križ kraj samrtne postelje jednog poglavara i tako ga preobratila u kršćanstvo, drugi vjeruju da je križ nastao prije nego što je kršćanstvo uopće došlo u Irsku i bio simbol za Brigitu, božicu proljeća čiji je križ predstavljao sunce. Blagdan svete Brigite, Irci slave 1. veljače, odnosno prvog dana proljeća u drevnoj Irskoj. Vjerovalo se da će križ zaštititi kuću od požara te se on i dan danas stavlja u kuće s tim razlogom.

Jedan od najiščekivanijih dana u Irskoj je dan sv. Patrika, ili kako ga Irci vole nazivati “St. Paddy’s day”. Obilježava se 17. ožujka i na taj dan svi izlaze na ulice kako bi plesali, pili i slavili. Običaj je obući se u zeleno i imati nešto s uzorkom djeteline. To su uglavnom šeširi, majice, naočale. Najveća proslava se održava u Dublinu i traje četiri dana te nudi šarolik program, od uličnih zabavljača do dječjih radionica. Dan svetog Patrika započinje odlaskom u crkvu ujutro, a nastavlja se s popodnevnim slavljem s obitelji. Zašto se taj dan uopće obilježava? Kaže se da je Patrik upoznao Irce s kršćanstvom nakon što su ga oteli irski gusari i prodali u ropstvo. Ropstvo ga je približilo Bogu te se sa svojih 30 godina vratio u Irsku. Djetelinu, koja je nacionalni cvijet Irske, je koristio kako bi približio poganima Sveto Trojstvo.

Proslava Irish Bloomsday-a odaje počast Jamesu Joyceu, jednom od najpoznatijih irskih književnika. Taj se događaj održava svake godine 16. lipnja, na dan kada se odvija Joyceov klasični roman “Ulysses”. Prvi put proslavljen u Irskoj 1954. godine, Bloomsday je sada svjetski događaj koji slave širom svijeta. James Joyce centar u Dublinu domaćin je mnogih događanja u danima koji su predvodili Bloomsday-u, uključujući recitacije, predstave, čitanja i doručke temeljene na kuhinji u romanu. Neki Bloomsday entuzijasti se čak obuku po uzoru na likove iz knjige.

Božić u Irskoj je veliko slavlje, a traje od 24. prosinca do 6. siječnja, iako mnogi smatraju 8. prosinca službenim početkom sezone. Tijekom božićne sezone ulice su pune pjevačkih zborova i uličnih glazbenika. Irsko katoličko stanovništvo širom zemlje ide u crkvu na polnoćnu misu na Badnjak, kao i na misu za sam Božić. 26. prosinca obilježava se Dan svetog Stjepana, državni praznik u čast kršćanskog mučenika, koji se obilježava tradicionalnim obredima, gozbama i izletima u pubove širom Irske.

Nova Godina u Irskoj temelji se na tradicionalnim svetkovinama. U mnogim irskim protestantskim zajednicama novogodišnji dan označava kraj božićne sezone, a često se u izvorima iz 19. stoljeća naziva i mali Božić. Irci imaju mnoge tradicije kako započeti i ne započeti novu godinu, a neke od običaja su da se prašina i prljavština ne bi trebali brisati u kući jer se vjerovalo da izvršavanjem ovih zadataka sreća kuće može ukloniti tijekom sljedećih 12 mjeseci. Također vjeruju da prva osoba koja uđe u kuću poslije ponoći predstavlja sreću domaćinstva sljedećih 12 mjeseci. Smatra se da tamnoputi muškarac donosi sreću sa sobom, dok žena, posebno crvenokosa, donosi lošu sreću u domaćinstvu. Ako je tamnoputi muškarac bio prisutan u kućanstvu prije ponoći često bi ga tražili da izađe nekoliko minuta prije ponoći, a zatim bi ga pozvali unutra poslije ponoći. Aktivnosti na otvorenom tj. bavljenje sportom i igrama također su tradicionalne za Novu godinu, što je zajedničko s Božićem.

Ako Vam običaji i život u Irskoj zvuče primamljivo, obratite se na jedan od naših kontakata i predstavit ćemo Vam zanimljive ponude za Vaš profil.

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more