Običaji kroz godinu u Norveškoj

04. prosinca 2019.

Norveška je zemlja ispunjena zanimljivom kulturom i poviješću. Puno je poznatih norveških događaja koji se slave tijekom cijele godine. U nastavku vam donosimo najpopularnije norveške festivale.

Za početak želimo vas upoznati s Bergenfest-om. Sudeći po imenu, sigurni smo da ste pretpostavili da se ovaj festival održava u Bergenu, u Norveškoj od 21. do 24. lipnja. Ali, ono što niste znali je da je to moderni glazbeni festival koji se slavi raznim koncertima širom Bergena. U Bergen dolaze mnogi glazbeni umjetnici iz cijelog svijeta kako bi nastupili.

Sljedeći po redu, festival koji se održava je Bollywood Fest. Održava se u Oslu, od 7. do 14. prosinca. To je multikulturalni filmski događaj na kojem se glumci i glumice okupljaju i glume tj. nastupaju na predstavama koje imaju naglasak na indijsku kulturu.

Kako vam zvuči tjedan ekstremnih sportova? Inače, obilježava se od 24. lipnja do 1. srpnja, u Voss-u. To je tjedan proslave sporta i glazbe. Od sporta se izvodi se paraglajding (padobransko letenje), skok padobranom, rafting, kajakaštvo, biciklizam i još puno toga…

Znamo o čemu razmišljate… Koji je sljedeći festival? Festival zamrznutog vodopada koji se održava u Lillehammeru, obično u veljači. Možete li vjerovati da glazbenici održavaju koncerte koristeći instrumente koji su izrađeni od leda?! Uistinu je prekrasan prizor za svakoga tko ima priliku nazočiti tom fantastičnom događaju.

Hell Blues Festival je jedinstveni festival koji se slavi u rujnu svake godine, u norveškom selu Hell. Odvija se u području oko željezničke stanice Hell-a, a fokus je na Blues glazbi. Postavljaju se pozornice i izvodi se samo Blues. Uz glazbu, postoji i prekrasna umjetnička izložba.

Ljubitelje metal glazbe želimo upoznati s ”Hole in the sky” Bergen Metal Festivalom. Popularni je to glazbeni festival koji se u Bergenu obilježava od 24. do 27 kolovoza. Ovaj festival fokusiran je na metal glazbu na koji dolaze različiti glazbenici i umjetnici.

Zanima li vas ipak više Jazz? Posjetite Molde Jazz Festival koji odvija u Molde-u, u srpnju svake godine. Poznat je kao jedan od najstarijih jazz festivala u Europi, a na njemu sudjeluju poznati jazz glazbenici iz cijelog svijeta.

Jeste li znali da je Tromso je jedno od najboljih mjesta na svijetu za pogled na sjevernu svjetlost? Stoga ne smijete propustiti Festival sjevernog svjetla koji obilježava se u Tromsu, od 26. siječnja do 2. veljače. Dok promatrate nebo osvijetljeno različitim bojama u pozadini se izvodi opera, jazz, komorna glazba, audiovizualna umjetnost, simfonijski koncerti…

Svake godine od 13. do 17. lipnja se održava Norveški festival kratkog filma u Grimstad-u. Filmski tvorci iz cijelog svijeta se okupljaju i natječu za najbolji film. To je također dobro mjesto za susret mladih studenata filmske industrije kako bi učili jedni od drugih i od poznatih, iskusnih direktora, scenarista…

Vrlo jedinstveni festival koji se najčešće održava u mjesecu svibnju u Trondheimu, u Norveškoj je Svjetsko prvenstvo u bradi i brkovima. Da, dobro ste pročitali. Riječ je o natjecanju u bradi i brkovima gdje se muškarci iz cijelog svijeta natječu u različitim kategorijama kako bi predstavili svoju zemlju. I to nije sve, djelomična brada, puna brada, brkovi, prirodna/lažna brada.. samo su neke od kategorija u kojima se natječu.

Prijeđimo na nešto, nama poznatije. Iako je Norveška pretežito kršćanska zemlja, Božić se nije slavio do 11. stoljeća. Zamislite, prije toga su ljudi usred zime slavili yuletide i pili pivo u čast norveškim bogovima, čekajući da se vrati toplije vrijeme. Zbog toga, do dan danas se božićno vrijeme u Norveškoj naziva ”juletide”. Kuću ukrašavaju s bićem iz mitologije – Nisser, za kojeg se vjeruje da čuva članove kućanstva i često se pojavljuje u Božićnim bajkama te se za Djeda Božićnjaka također smatra da je neka vrsta nisse tj. Julenisse. Jedan od ”novijih” običaja je da gotovo svi, svake godine na badnju večer pogledaju kratki film ”Dinner for one”.

Romjulen je razdoblje između Božića i Nove godine. Za to vrijeme trgovine su obično zatvorene ili imaju skraćeno radno vrijeme, s tim da tada Norvežani sa svojim obiteljima idu na skijanje i sanjkanje.

Za kraj, kako Norvežani slave Novu Godinu? Kako oni jako vole i uživaju u vatrometu, na ulici su organizirani ogromni vatrometi i to je jedna od omiljenih tradicija Norveške. Također, za Novu godinu pripremaju puding od riže, a u njega sakriju samo jedan badem. Serviraju ga u male posudice i vjeruje se da će osobu, koja naiđe na badem u svom pudingu, pratiti sreća i bogatstvo u nadolazećoj godini.

Što mislite o tome? …možda će vaš sretni badem značiti pronalazak novog radnog mjesta upravo putem nas? 😉

Ako Vam se ovi običaji čine zanimljivima, obratite nam se i saznajte kako ih možete doživjeti iz prve ruke 🙂

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles