Iskustvo specijalista onkologije pri odlasku u Dansku

27. svibnja 2022.

Odluka o selidbi u novu okolinu nije ni malo laka, stoga je uvijek dobro istražiti što vas sve čeka kad planirate donijeti novu životnu odluku. Specijalist onkologije Marko Bebek odlučio se okušati u novom zdravstvenom sustavu te je u siječnju 2022. preselio u Dansku. U nastavku vam donosimo detaljniji opis Markovog iskustva pa pročitajte što sve možete očekivati u slučaju da svoju budućnost vidite u Skandinaviji.

 

Što vas je motiviralo na odlazak i zašto ste odabrali upravo Dansku?

Jedan od razloga zašto sam se odlučio za Skandinaviju je bio taj da se moja specijalizacija onkologije prihvaća te sam i službeno na poziciji kliničkog onkologa. Koncept posla i stil života, kao i povezanost s dodatnim opcijama usavršavanja u EU, glavna su motivacija su za moj odlazak. Od ostalih razloga za selidbu izdvojio bi želju za savladavanjem novog jezika te ambiciju da se okušam u naprednijem zdravstvenom sustavu u EU, budući da sam već neko vrijeme nezadovoljan zdravstvenim sustavom u Hrvatskoj te sam disociran s vizijom istog. Tražio sam idealnu zemlju za sebe pri čemu sam se okrenuo Skandinaviji, a budući da su pozicije u Danskoj bile u okrugu većih gradova, kao što je i Koge blizu Kopenhagena, isto je presudilo pri usporedbi s Norveškom za koju sam također imao mogućnost odlaska.

 

Kako bi opisali uvjete rada u Danskoj?

Puno je bolje nego u Hrvatskoj. Sustav je organiziraniji i posloženiji, točno se zna tko nosi odgovornost za koji dio posla. U Danskoj postoji velik broj nemedicinskog osoblja koje pomaže liječnicima i sestrama. U praksi liječnici nisu preopterećeni na poslu te se zadovoljstvo radnika provjerava anketama kako bi se znala cijela situacija. U anketama također pitaju za prijedloge te se od liječnika očekuje i aktivno sudjelovanje kako bi unaprijedili vlastitu radnu okolinu.

Kako je tekao proces selidbe?

Proces selidbe je poprilično lagan i organiziran. Sve do ishođenja licence (što je ponešto detaljniji proces koji zahtjeva i poznavanje jezika) je teklo glatko te imam odličnu potporu kolega. Da bude jasno, proces prilagodbe je uvijek stresan, ali sam imao pomoć (od agencije, Zrinke, kolega, agencije za nekretnine koja mi je pomogla oko registracije, najma i režija) što uvelike olakšava cijelu situaciju. Odabir apartmana je bio stresan korak u procesu te je bio i kaotičan budući da se dostupni apartmani jako brzo iznajme. Možda bi pomoglo da je agentica više objasnila i savjetovala oko procesa pronalaska apartmana, ali sam na kraju došao do smještaja koji mi odgovara.

 

Kako su obitelj i prijatelji reagirali na vašu odluku?

Na početku su i obitelj i prijatelji malo teže prihvatili moju odluku, ali budući da većina ima iskustvo rada u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj, razumjeli su moju odluku te su me podržali u odlasku. Prijatelji koji su od ranije u Danskoj također su mi pomogli te sam od njih iz prve ruke doznao informacije koje su mi pomogle.

 

Kako bi opisali Dance?

Moje iskustvo s Dancima je jako pozitivno. Susretljivi su i srdačni te žele pomoći. Na početku sam komunicirao na engleskom, budući da sam u Dansku došao nešto ranije nego što sam dosegao komunikacijsku razinu danskog, i tu nije bilo problema. Danski jezik nije lagan, ali svi u okolini maksimalno olakšavaju. Treba naravno truda kao i za sve, bitno je biti strpljiv.

 

Kako ste se snašli s danskim i kako je tekao proces učenja jezika?

S tečajem jezika sam krenuo čim sam prihvatio posao te sam isti pohađao online. Tečaj je profesionalno odrađen te smo učinili koliko smo mogli za kratkog vremena budući da sam ubrzo preselio u Dansku. Kad sam preselio, kako bi ga što prije savladao krenuo sam dodatno usavršavati jezik u organiziranom grupnom tečaju u komuni kao dodatak na online tečaj. Iako je ovakav pristup inicijalno teži nego da sam došao s višom razinom jezika, mogu reći da sam zadovoljan odlukom o ranijem dolasku. Danska gramatika nije teška, pisanje i izgovor su veći izazov. Ovo me na početku frustriralo, ali sam se s vremenom okružio danskim jezikom što se pokazalo kao ključ uspjeha.

Kako ste došli do nas?

Do Incora sam došao preko LinkedIna, a za vas sam čuo i ranije od kolegice koja je razmišljala o odlasku. Nemam nikakvih zamjerki, sve od inicijalnog kontakta i Zrinkine pomoći kod prijavljivanja na natječaje, sastavljanja životopisa i dokumentacije pa do preseljenja i spajanja s kolegama koji su ranije preselili u Dansku je teklo bez problema.

 

Imate li savjet za liječnike koji razmišljaju o selidbi?

Teško je donijeti odluku o selidbi, ali smatram da se isto isplati pri čemu bi istaknuo vašu pomoć. Bez vaše pomoći cijeli proces bi bio puno zahtjevniji te bi vjerojatno odselio u neku drugu državu koja nije Danska.

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles