Dojmovi naših kandidata u Irskoj i u Danskoj

12. kolovoza 2020.

Nova serija osvrta donosi iskustva naših kandidata koji su već duže vrijeme u novim državama, tako da su stekli i određena iskustva i navike u novim kulturama. Ako vas njihovo iskustvo potakne na dodatno razmišljanje o odlasku, javite nam se putem emaila ili društvenih mreža te ćemo vam rado pružiti sve dodatne informacije koje želite 🙂

 

Donald Stojnić – Irska – psihijatar

Irska ima pomalo specifičan zdravstveni sustav koji mi odgovara. Tu sam već neko vrijeme, nedavno sam dobio i novi ugovor te sam zadovoljan profesionalnošću i načinom na koji se ovdje pristupa poslu.

S Vama sam prvi put došao u kontakt preko Careers in White sajma u Zagrebu te sam prvu ponudu dobio nedugo nakon toga. U komunikaciji je sve prošlo kako treba, nije bilo nikakvih zastoja te je i u dogovaranju zaposlenja sve proceduralno i u skladu s time na koji način se takve stvari rješavaju. Osiguranje smještaja je jedina zamjerka koja mi je bila pomalo zamorna s obzirom na to da sam smještaj tražio samostalno, ali sve ostalo je bilo tip-top.

Navikavanje novoj kulturi nešto je dugotrajniji proces, koji je nažalost u ovom trenutku i dodatno usporen, međutim sve je to očekivano kada selite u novu državu i na novo radno mjesto te podrška kolega puno pomaže u tom dijelu.

Vladimira – Danska – onkolog

Prva ideja o odlasku pojavila se kada su naši poznanici odselili u Skandinaviju. Tada smo počeli malo aktivnije razmišljati o balansu života i rada i o mogućnostima koje druge države nude liječnicima u odnosu na ono što smo imali u Hrvatskoj.

Sada (na ljeto 2020.) smo već 16 mjeseci u Danskoj i na početku smo puno toga morali sami tražiti kako bi se bolje snašli i prilagodili. Moram reći da su nas neke stvari definitivno zatekle i nisu nam baš odgovarale, poput informacije da ne možete samo tako otvoriti bolovanje ako vam se dijete razboli, već morate pronaći nekoga tko će skrbiti o djetetu. Danska kultura se inače promiče i u stranim vrtićima tako da se djeca upoznaju sa stvarima koje kod nas inače nisu toliko zastupljene, a ovdje su normalne i uobičajene.

Po pitanju rada, situacija je puno bolja te je puno lakše raditi nego kod nas – nema tolike navale pacijenata i sustav je organiziraniji. Ljudi u bolnici, a i općenito u Danskoj, su pristojni i pristupačni te će vam pomoći i savjetovati kada ih zatražite i kada nešto zatrebate.

U procesu smo imali veliku pomoć oko organizacije i prijave onoga što smo trebali. Tečaj jezika dosta ovisi o samom sebi i o tome koliko se osoba potrudi naučiti novi jezik, ali u međuvremenu mogu reći da smo danski usavršili.

 

Kontaktiraj nas:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more