Poslovne mogućnosti za patologe na sjeveru Europe

12. ožujka 2019.

Već je postalo opće poznato da u Skandinavskim zemljama nedostaje visoko obrazovanog kadra i to poglavito doktora medicine raznih specijalizacija te ostalog medicinskog osoblja.

Kako trenutno postoje brojni raspisani natječaji u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj gdje brojne bolnice i klinike traže specijaliste patologe odlučili smo predstaviti što to sjever nudi ovim specijalistima.

Prvenstveno sama ustanova kao potencijalni poslodavac ulaže u svog potencijalnog zaposlenika na brojne načine već i prije zaposlenja.

Primjerice, specijalist patolog kao zainteresirani pojedinac kada aplicira kod nas i dostavi nam svoj CV, ulazi u našu bazu i mi mu prema njegovom CV-ju predstavljamo trenutno otvorene natječaje kod poslodavaca u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj.

Bitno je znati kako su bolnice angažirale nas kako bismo mi pronašli vas. 🙂

Slika 2

Kada se kandidatu svidi neki od natječaja, prvo mu dogovaramo Skype razgovor sa potencijalnim budućim kolegama te ako i nakon tog razgovora s njima ostane zanimanje kandidata baš za tu bolnicu i baš za taj grad, onda kandidatu i njegovoj obitelji organiziramo posjet gradu i bolnici. Taj posjet u trajanju od 3-4 dana kandidatu najbolje može pokazati kako radna i životna sredina izgledaju.nordflags

Kada nakon “onog pravog” razgovora i posjete kandidat dobije osjećaj “to je to” i odluči prihvatiti posao, tada krećemo u proces, 🙂

Proces kreće tečajem švedskog, norveškog ili danskog jezika koji kandidat uči iz udobnosti svoga doma uz naše iskusne predavače koji predaju putem Skype-a i uživo. Tijekom tečaja jezika, koji traju između 5 i 6 mjeseci, bolnica kandidatu isplaćuje tzv. stipendiju, novčanu naknadu za vrijeme dok se uči jezik.

Za to vrijeme dok kandidat i njegova obitelj uče jezik mi se bavimo traženjem novog doma (kuće/stana) za kandidata i njegovu obitelj, rješavamo papirologiju, dogovaramo vrtiće/škole za djecu, gledamo mogućnosti zaposlenja za supružnika, organiziramo preseljenje svih stvari i rješavamo sve ostalo što dolazi u samom procesu preseljenja.

Nakon što kandidat stigne na svoje novo radno mjesto i u svoju novu životnu sredinu i dalje smo uz njega kao mentori i konzultanti u svim situacijama, pomažemo mu shvatiti skandinavsku kulturu i tradicije, a o čemu ćemo kandidata i obitelj već i ranije upoznati tijekom tečaja jezika.

Poslodavac pak ulaže u kandidata na poslovnom planu, od raznih dodatnih edukacija, usavršavanja u određenom polju za koje iskažete interes, pohađanja brojnih seminara, kongresa i radionica.

Dakle, proces izgleda ovako:

 • Dostava CV-ja
 • Posjet gradu i radnom mjestu (dolazi cijela obitelj)
 • Nakon prihvaćanja posla i potpisa Ugovora o radu s bolnicom kreće tečaj jezika u trajanju od 6 mjeseci za koje vrijeme se prima novčana naknada
 • Mogućnosti zaposlenja za supružnika
 • Organizacija vrtića/školi za djecu
 • Ishođenje licence za rad i ostalih dokumenata
 • Preseljenje osobnih stvari
 • Kao i rješavanje svih ostalih pitanja koja se pojave u procesu seljenja, ali i kasnije

Mjesta su otvorena za:

 • Patologe sa usmjerenjem na citologiju
 • Patologe sa usmjerenjem na hematologiju
 • Opće patologe
 • Patologe sa usmjerenje na određeno polje od interesa

Ako vam se ovo čini zanimljivo, pošaljite nam vaš CV putem maila, kako bismo vas mogli pozvati na neformalni razgovor putem Skype-a ili telefona.

Možete nam se javiti na:
E-mail: info@incor.hr
Facebook: @incordoo
Skype: Zrinka Stanic

Next articles