Potražnja za radnicima iz RH je velika, a u konačnici mjesečna primanja mogu dosegnuti i 60.000 kn

12. ožujka 2019.

OSIJEK – Strah od švedskog jezika posve je neopravdan jer je riječ o jeziku koji nema padeže i glagoli se ne mijenjaju kroz rodove. Znanje engleskog ili njemačkog znatno olakšava učenje ovog jezika, a razina znanja B1 ili B2 hrvatskim liječnicima specijalistima omogućava da u Švedskoj dobiju radna mjesta s početnom plaćom od 30.000 kuna koja se penje i do 60.000 kuna neto, priča 25-godišnja Zrinka Gugić za Glas Slavonije .

Ta je mlada pravnica iz Osijeka jedini predstavnik za švedsku tvrtku Li-reco u ovom dijelu Hrvatske. Naime, ova mlada stručnjakinja za međunarodno pravo i doktorandica na Europskim studijima, unatoč tome što je bila jedna od najboljih studentica osječkog Pravnog fakulteta, zbog stanja na tržištu rada još nije uspjela pronaći posao u struci, pa je svoje fluentno znanje švedskog jezika odlučila iskoristiti za suradnju sa Šveđanima, i to iz Osijeka.

– Stjecajem okolnosti znam švedski, ruski i engleski jezik, pa sam shvatila da to trebam i iskoristiti. U potrazi za poslom putem švedske burze rada stupila sam u kontakt s Lidiom Bartha i njezinom tvrtkom Li-reco, koja je u Hrvatskoj tražila zastupnika za svoju tvrtku. Ova je tvrtka u potrazi za liječnicima s područja Europske unije koji su zainteresirani za posao u Švedskoj, a iako postoje ponude za gotove sve specijalizacije, posebice su traženi radiolozi, patolozi, psihijatri, oftalmolozi i kirurzi. No, ova tvrtka ima drukčiji pristup, pa za razliku od drugih s kojima je moguće kontaktirati isključivo putem e-maila, a na učenje jezika šalju u kampove u Poljsku ili Španjolsku, ova tvrtka učenje jezika nudi u Hrvatskoj, a kontakt i sve informacije moguće je dobiti direktno – ističe Gugić.

Recimo kako Šveđani uz posao te mogućnost stručnog i znanstvenog napredovanja nude i posao za supružnika te pomoć u adaptaciji djeteta u vrtiću i školi, kao i besplatne daljnje tečajeve jezika.

– Nisu točne predrasude da se našim liječnicima nudi jedino posao na krajnjem sjeveru, gdje nitko ne želi ići. Svatko dobije nekoliko ponuda i može birati gdje želi ili ne želi raditi. Također treba znati i da u Švedskoj više nije tako hladno, a kakve predrasude o tamošnjoj klimi ima većina ljudi. Tako je, primjerice, u Osijeku za Novu godinu bilo minus 20 Celzijevih stupnjeva, a u Švedskoj se ove zime temperatura ni jednom nije spustila tako nisko. Što se tiče posla, dovoljno je spomenuti primjer jedne naše liječnice koja je na intervju za posao u jednoj tamošnjoj bolnici pitala koliko pacijenta prođe u 24 sata kod jednog liječnika. Oni su odgovorili kako se zna dogoditi da ih bude i 30. No, ona im je na to odgovorila: “Ja sam ih u Hrvatskoj znala imati 300 u jednom danu”, kaže Zrinka Gugić.

Inače, kolika je potražnja za radiolozima, govori i primjer da su Šveđani spremni po pitanju ove specijalizacije zapošljavati čak i liječnike iz Srbije, kojima je za rad u EU nužno isposlovati posebne radne dozvole, piše Glas Slavonije.

investicije test

Sljedeći članci

09. studenoga 2022.
Idealna destinacija budućeg posla

Mnogo je atraktivnih lokacija potencijalnog posla pa je ponekad teško odmah odabrati onu idealnu. Svaka destinacija nudi određene benefite i izazove, a uz to je svaki kandidat individua. Zato je […]

Saznaj više
08. rujna 2022.
Koliko je “skup” život u Švedskoj?

Vrlo često pitanje koje prolazi kroz misli svima koji razmišljaju o preseljenju u neku drugu državu jest omjer prihoda i rashoda, odnosno “što dobijem za ono što zaradim”. Prije odlaska […]

Saznaj više