Prijava u registar liječnika u Njemačkoj

24. srpnja 2019.

PREFERIRATE NJEMAČKA GOVORNA PODRUČJA?

Ako ste zainteresirani za posao u Njemačkoj, potrebno je prijaviti se u registar liječnika u BÄK (Bundesärztekammer), odnosno nadležno tijelo za sve liječnike u Njemačkoj. Proces zahtjeva određeno vrijeme, kako bi Vam olakšali taj proces donosimo Vam upute i popis zahtjeva za dobivanje liječničke licence u Njemačkoj.

Životni stil u Njemačkoj je poprilično ubrzan. Uz to vlada red, rad i disciplina. Nijemci jako vole pravila i još više, držati se tih pravila. Nemojte se čuditi ako Vas netko izgrdi ili ljutito pogleda kada pređete cestu dok je crveno. Zaposlenici u Njemačkoj su vrlo cijenjeni. Ako ste stranac koji živi u Njemačkoj, sigurno ste to primijetili. Zaposlenici imaju mnogo udruga i organizacija koje štite njihova prava i ako se požalite, netko će Vas uistinu poslušati i reagirati. Kao zaposlenik, nećete biti iskorištavani i nećete biti prepušteni na milost i nemilost ‘zlobnog šefa’. Njemačka ima jako kvalitetan javni prijevoz. Vlak i autobus su uvijek točni i jako uredni. Javni prijevoz široko se koristi u Njemačkoj. Ako ste navikli govoriti da je Vaš autobus ili vlak zakasnio, kao izgovor za kašnjenje na posao, to u Njemačkoj neće biti prihvatljivo. Red i točnost su ovdje iznimno cijenjeni.

Ceste u Njemačkoj izgrađene su za sve vrste prijevoza. Kada se preselite u novi grad, najjeftiniji način prijevoza zasigurno je bicikl. Gotovo sve ceste imaju posebno dizajniranu traku za bicikle i svugdje ćete vidjeti bicikliste. Njemačka je zemlja s jednom od najviših stopa recikliranja na svijetu. Jako je bitno da naučite kako razdvajati otpad i gdje odlagati. Nepoštivanje pravila za odvajanje otpada može dovesti do prijave i novčane kazne. Obrazovanje je jako dobro uređeno u Njemačkoj. To su Sveučilišta visoke razine kvalitete. Također, najvjerojatnije nećete morati plaćati nikakvu školarinu za sveučilište, ili možda samo nekoliko stotina eura po semestru. Razlika je, primjerice, s obrazovanjem u SAD-u nevjerojatna., jer diplomirate s velikim dugom iza sebe.

Sve se zatvara u nedjelju. Nedjelja je vrijeme odmora u Njemačkoj. Većina stranaca kada se prvi put presele u Njemačku zaboravljaju na ovu važnu činjenicu i završe bez nekih namirnica u nedjelju, stoga svakako idite u trgovinu u subotu i obavite kupovinu. Njemačka je na vrlo povoljnom položaju u Europi. Putovanje u druge europske države je mnogo jeftinije i bliže iz Njemačke. Daje vam goleme mogućnosti putovanja čak i unutar zemlje jer je prilično velika, i izvan nje, da biste vidjeli i upoznali se s različitim kulturama. Njemačka ima veliki izbor specijaliteta, od mesa do deserta. Postoji čak 300 različitih vrsta kruha, možete li vjerovati? Možda nećete moći lako pronaći namirnice iz svoje zemlje, ali imati ćete priliku isprobati mnogo različitih jela i sastojaka koji će Vas oduševiti.

Kako bi radili kao doktor u Njemačkoj, trebate radnu dozvolu koja se naziva Approbation.

Na temelju vašeg životopisa bit ćete pozvani na razgovor s poslodavcem.
U nastavku ćete naći popis svih potrebnih dokumenata za Approbation:
1. Potpisani CV s novijom fotografijom
2. Ovjerena kopija osobne iskaznice
3. Ovjerena kopija rodnog lista
4. Ovjerena kopija vjenčanog lista, ukoliko se Vaše prezime na osobnoj iskaznici i rodnom listu razlikuje
5. Original Uvjerenja o nekažnjavanju – vadi se na sudu i ne smije biti starije od 3 mjeseca
6. Original Uvjerenja o osposobljenosti za rad, izdaju naši doktori, ali u nekim regijama ovo uvjerenje mora izdati njemački doktor
7. Certifikat minimalne razine B2*
8. Kopija diplome i uvjerenje o specijalizaciji
9. Potvrda o stručnoj kvalifikaciji ili tzv. potvrda o stečenim pravima, opis: Temeljem odredaba Direktive 2005/36/EZ o priznavanju inozemni stručnih kvalifikacija, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, Hrvatska liječnička komora izdaje potvrde, koje liječnicima služe u svrhu priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija u zemljama Europske Unije (EU) i Europskog gospodarskog prostora (EGP).

Link: https://www.hlk.hr/eu-potvrde.aspx
Na iznad navedenom linku imate obrasce zahtjeva i adresu gdje ih podnosite.

10. Original Potvrde o trenutnom profesionalnom statusu – ovo je potvrda koju u zemljama EU-a i EGP-a nazivaju Certificate of Good Standing , a kojom Komora, između ostalog, potvrđuje da li se protiv člana vodi ili se vodio disciplinski postupak te da li mu je izrečena disciplinska mjera privremenog ili trajnog oduzimanja licence za rad.

NAPOMENA: Potvrda o trenutnom profesionalnom status ima rok trajanja 3 mjeseca od dana izdavanja.
Link: https://www.hlk.hr/eu-potvrde.aspx
Na iznad navedenom linku imate obrasce zahtjeva i adresu gdje ih podnosite.

*Znanje njemačkog jezika je preduvjet za Approbation.
Liječnici, stomatolozi i ljekarnici moraju imati jezične vještine na razini C1. Zanimanja kao što su psihoterapija i dječja i adolescentna psihoterapija, moraju imati jezične vještine na razini C2. Prilikom podnošenja prijave ne morate pružiti dokaze o svojim jezičnim kvalifikacijama. Jednostavno trebate demonstrirati svoje znanje jezika tijekom procedure.

Nadalje, nadležni organ će odrediti naknadu. Stoga se raspitajte o vjerojatnim troškovima postupka prije slanja prijave. Ako ste registrirani kao osoba koja traži posao u Njemačkoj ili traži socijalnu pomoć, troškovi mogu biti niži, ali moraju ispuniti određene uvjete Federalnog zavoda za zapošljavanje ili Centra za zapošljavanje. Molimo zabilježite da se uvijek mora unaprijed zatražiti financijska pomoć.

Sve kopije što se podnose moraju biti prevedene na njemački jezik po sudskom tumaču i ovjerene kod javnog bilježnika.
Kako budete što pribavljali tako ćemo zajedno prolaziti kroz listu i raspravljati o svemu što vam u nekom trenutku bude nejasno ili sporno.
Vaša prijava neće biti obrađena sve dok nisu dostavljeni svi potrebni dokumenti.

Link: https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/en/

Za sva moguća pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem kanala:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more