Specijalističko usavršavanje u Švedskoj: Sve što trebate znati

22. veljače 2024.

Specijalističko usavršavanje u Švedskoj za liječnike danas izgleda poprilično drugačije nego prije nekoliko godina. U ovom ćemo članku ukratko predstaviti glavne novine te se posebno fokusirati na regulative koje vrijede za liječnike koji u Švedsku dolaze iz inozemstva.

Liječnik drži stetoskop blizu kamere
Photo by Usman Yousaf on Unsplash

Prije nego krenemo – kratice koje trebate znati

Spomenut ćemo nekoliko (postojećih i “zastarjelih”) oblika specijalističkog usavršavanja za liječnike u Švedskoj. Upoznajmo se ukratko s njima:

– ST (Specialiseringstjänstgöring) – specijalističko usavršavanje liječnika

– AT (Allmäntjänstgöring) – opće usavršavanje liječnika; obavezno za liječnike koji su fakultet završili u Švedskoj (slično stažu u Hrvatskoj)

– BT (Bastjänstgöring) – osnovna služba namijenjena prvenstveno uvođenju inozemnih liječnika u zdravstveni sustav u Švedskoj; obavezno za sve liječnike koji su medicinu završili u nekoj od članica EU i žele raditi u Švedskoj

U nastavku donosimo koji su od ovih oblika usavršavanja trenutno aktualni i relevantni za vas.

Nova struktura obuke za liječnike

Do 2021. godine je specijalističko usavršavanje u Švedskoj izgledalo i imalo znatno drukčije uvjete nego danas. To se promijenilo u jesen 2021. godine, kada je uvedeno 6-godišnje medicinsko obrazovanje.

Ono se, kao i u većini zemalja u Europi, danas temelji na liječničkoj licenci.

Također, 1. srpnja 2021. godine na snagu je stupio i novi pravilnik o specijalističkom usavršavanju liječnika (ST) prilagođen novoj strukturi obrazovanja i obuke za liječnike.

Ova struktura i pravilnik iznjedrili su sljedeće promjene:

– Ukinuto je opće usavršavanje liječnika (AT) koje je predstavljalo osnovu za dobivanje liječničke licence nakon švedskog obrazovanja.

– S druge strane, uveden je BT s ciljem da svi liječnici koji specijaliziraju u Švedskoj dobiju dobar uvod pod nadzorom. Time je studentima medicine omogućeno podnošenje zahtjeva za liječničku licencu odmah po završetku obrazovanja.

– AT ipak nastavlja vrijediti za one koji su započeli školovanje po starom programu u trajanju od 5.5 godina, a po kojima je AT bio uvjet za prepoznavanje kvalifikacija.

– Prijašnja ST regulativa također se do daljnjeg primjenjuje ​​na liječnike koji su prošli ili će proći AT te za liječnike koji su započeli specijalizaciju prije 1. srpnja 2021. godine.

❗ Naglasimo i da nova regulativa, uključujući i onu o BT-u, već vrijedi za sve liječnike koji su studirali izvan Švedske i nisu polagali AT.

Osnovna služba (BT)

Tim liječnika zajedno hoda po hodniku bolnice

Novouvedena osnovna služba (BT) odvija se nakon provedbe procesa prepoznavanja kvalifikacija te predstavlja početni dio specijalizacije.

Može se odvijati odvojeno ili u okviru ST, ovisno o tome je li liječnik s poslodavcem već dogovorio nastavak specijalizacije. Traje minimalno 6 mjeseci, no prosjek trajanja iznosi 12 mjeseci.

BT se provodi u klinici pod nadzorom i prema kliničkim uputama, a njegov glavni cilj je podučavanje i usvajanje vještina. Više je orijentiran na ciljeve nego AT, no ti ciljevi nisu vezani uz određenu specijalizaciju.

BT također podrazumijeva obvezni smještaj u primarnu i hitnu zdravstvenu skrb.

Prije početka BT-a, potrebno je dobiti potvrdu o odobrenju programa od Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.

Poseban rad na određeno vrijeme za BT

SKR je potpisao kolektivni ugovor sa Švedskim liječničkim udruženjem u vezi s posebnim zapošljavanjem na određeno vrijeme za BT.

Osnovno pravilo je da se ugovor o radu sklapa na određeno vrijeme od 12 mjeseci, no pritom postoji mogućnost pojedinačnih odstupanja.

Ovakav način provođenja BT-a se najčešće naziva odvojenim BT-om, nakon čega dolazi do odvojenog ST zaposlenja.

Alternativa ovoj opciji je takozvani integrirani BT/ST, pri čemu se BT provodi u okviru stalnog ST radnog odnosa.

Kratki film: Basistjänstgöring (YouTube)

Liječnička komora je u suradnji sa SKR-om napravila animaciju koja objašnjava novu obrazovnu strukturu, BT i nove regulative. Predlažemo da ju pogledate.

Traje svega 02:15 min i ima dostupne titlove na engleskom, hrvatskom i drugim jezicima.

Dugo prijelazno razdoblje između sustava

Još uvijek je u tijeku prijelazno razdoblje tijekom kojeg se AT ukida, a BT uvodi. Drugim riječima, kao što smo već rekli, liječnici koji su započeli školovanje po starom programu u Švedskoj i dalje mogu odraditi AT umjesto BT-a.

Očekuje se da će se broj liječnika koji odrađuju AT u narednim godinama povećavati, zatim smanjivati, a na kraju potpuno opasti. S druge strane, broj liječnika koji odrađuje BT ostat će relativno konstantan u narednim godinama, a zatim se naglo povećati.

No, što to znači za vas ako dolazite iz inozemstva u Švedsku?

Ukratko: ništa. Kako smo spomenuli, novi propisi već vrijede za sve liječnike školovane izvan Švedske te se od njih očekuje odrađivanje BT-a.

Kako izgleda specijalističko usavršavanje u Švedskoj?

Liječnica gleda u kameru i nosi knjige pod rukom

Liječnik koji želi podnijeti zahtjev za izdavanje uvjerenja o specijalističkoj osposobljenosti treba:

  • imati švedsku liječničku licencu i
  • odraditi specijalističko usavršavanje (ST).

Specijalizacija traje najmanje 5-5,5 godina (ovisno o grani medicine koju specijalizirate).

Tijekom specijalizacije radite kao liječnik pod nadzorom i kliničkim uputama te sudjelujete u dopunskoj izobrazbi.

Svaki ST liječnik mora imati program obuke koji se temelji na opisu željene specijalnosti.

Program osposobljavanja trebao bi uključivati ​​internu i eksternu izobrazbu, vrijeme za samostalno učenje i nadzor, kao i vrijeme za samostalan rad koji ST liječnik treba obaviti tijekom specijalizacije.

Svi pružatelji zdravstvenih usluga koji obučavaju ST liječnike se moraju pridržavati propisa Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb kako bi usluga specijalizacije bila odobrena.

Priznaje li vam se specijalizacija odrađena u inozemstvu?

Kao ST liječnik u Švedskoj, možete, pod određenim uvjetima, završiti dio specijalizacije u inozemstvu. Drugim riječima, možete akreditirati specijalizaciju koju ste obavili u inozemstvu u okviru švedske usluge specijalizacije.

Konkretno, postoji mogućnost priznavanja do 4-4,5 godina (ovisno o propisima) staža liječnika u drugoj zemlji.

Da bi vam se usluga mogla priznati, potrebno je da:

☑️ ste radili kao ovlašteni liječnik pod nadzorom i kliničkom uputom
☑️ vašu specijalizaciju certificira poslovni menadžer ili ekvivalentna osoba u zemlji specijalizacije
☑️ vaš glavni nadređeni u Švedskoj potvrdi da je usluga doprinijela ispunjavanju zahtjeva za kompetencijom u švedskom opisu cilja koji vrijedi za vas.

Položite švedski jezik i ishodite licencu uz Incor

Bilježnica na kojoj piše "Learn Swedish" iznad zastave Švedske

Razmišljate li i vi o specijalističkom usavršavanju u Švedskoj? Prvi korak je učenje švedskog jezika. 

U tome vam može pomoći Zrinka, predavačica s 13+ godina iskustva. Ona vam, po završetku tečaja, pomaže i u ishođenju liječničke licence u Švedskoj.

Kod nje možete položiti švedski jezik do razine C1, a potom se odmah krenuti uključivati na švedsko tržište rada.

Jednostavno odaberite program koji odgovara vašem željenom stupnju i krenite. Po završetku dobivate certifikat. Odaberite tečaj ovdje. 

Next articles