Specijalizacija medicine u inozemstvu – koje su mi opcije u EU?

04. veljače 2022.

Mladim liječnicima, koje interesira specijalizacija u medicini ili su u tijeku specijalizacije, pružamo nekoliko opcija kojima bi osigurali nastavak karijere u ostatku EU.

Medicinsku specijalizaciju moguće je započeti u Njemačkoj, Austriji, Irskoj i Švedskoj. U ovim državama imate mogućnosti početka i nastavka specijalizacije, ali budući da je proces drugačiji za svaku državu, ovaj blog je tu kako bi se pobliže upoznali sa svim opcijama koje se nude mladim liječnicima i budućim specijalistima. Važno je napomenuti da nije moguće preskakati korake – medicinske komore zahtijevaju da svaki liječnik ima važeću licencu u državi u kojoj je zaposlen. Drugim riječima, kao što nije moguće prijaviti se na radno mjesto u bolnici u Hrvatskoj bez da posjedujete važeću liječničku licencu, isto nije moguće ni u drugim državama sve dok ne dobijete vlastitu licencu.

specijalizacija medicina medical specialisation in EU

Koraci za proces dobivanja ili nastavka specijalizacije su idući:

Specijalizacija u Njemačkoj:

 1. 1. Potrebno je govoriti njemački na B2/C1 razini (zdravstvena komora traži položen ili Goethe ili ÖSD certifikat)
 2. 2. Ispunjavate njemački CV obrazac koji ćemo proslijediti
 3. 3. Upućujemo vas koju dokumentaciju je potrebno priložiti kod prijave za licencu
 4. 4. Kad ishodite licencu aktivno tražimo specijalizaciju i mjesto koje vam odgovara
 5. 5. Nakon dogovora s bolnicom pomažemo u potrazi za smještajem i u organizaciji selidbe u Njemačku ili Austriju

Proces za pronalazak medicinske specijalizacije u Austriji identičan je procesu za Njemačku pri čemu je jedina razlika u tome da Austrija traži C1 razinu poznavanja jezika. Ako niste sigurni što možete očekivati od specijalizacije u Njemačkoj ili Austriji, pročitajte 5 razloga zašto specijalizirati u Njemačkoj ili Austriji. Nešto opširniji opis procesa dobivanja specijalističkog usavršavanja u Njemačkoj dostupan je ovdje.

Specijalizacija u Irskoj:

 1. 1. Potrebno je posjedovati certifikat o poznavanju engleskog jezika na B2/C1 razini (IELTS ili OET)
 2. 2. Potrebno je imati barem nekakvo radno iskustvo u medicini, odnosno radno iskustvo u bolnici
 3. 3. Ispunjavate irski CV obrazac koji ćemo proslijediti
 4. 4. Upućujemo vas koju dokumentaciju je potrebno priložiti kod prijave za IMC licencu
 5. 5. Ovisno o iskustvu, tražimo poziciju koja bi vam odgovarala
 6. 6. Po potpisivanju radnog ugovora s bolnicom pomažemo organizirati sve što je potrebno za selidbu u Irsku

Budući da se proces dobivanja specijalizacije u Irskoj poprilično razlikuje od procesa u Hrvatskoj i u ostatku Europe, većina liječnika koji završe medicinu u Hrvatskoj prvo moraju započeti sa SHO (Senior House Officer) pozicijom kako bi napredovali i došli do Registrar pozicije koja je ekvivalent hrvatskoj specijalizaciji. Specijalizanti na 3. ili 4. godini medicinske specijalizacije u Hrvatskoj mogu direktno nastaviti na registrar poziciji u Irskoj. Više o razinama specijalističkog usavršavanja u Irskoj pročitajte ovdje.

specijalizacija medicina medical specialisation in EU

Specijalizacija u Švedskoj:

Kako bi specijalizirali medicinu u Švedskoj nužno je govoriti švedski na C1 razini. U suradnji sa Zrinkinom Školom Švedskog, svim liječnicima koji polože C1 razinu pomažemo ishoditi liječničku licencu i uputiti na prijavu za radno mjesto. Iskustvo naših dviju kandidatkinja koji su do specijalizacije u Švedskoj došle ovim putem pročitajte ovdje. Ovaj proces se razlikuje u odnosu na Njemačku, Austriju i Irsku, ali je odlična opcija za liječnike koji žele razviti karijeru u Skandinaviji. Prosječan kandidat jezik od nule do C1 razine nauči za 1,5 godinu, što je manje nego što je u prosjeku potrebno kako bi naučili njemački do iste razine.

Kako bi zaprimili informacije o mogućnostima specijalizacije medicine u EU, molimo ispunite ovaj upitnik.

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more