Telemedicina kao prednost rada od kuće za inozemstvo

17. studenoga 2020.

Telemedicina, kao pružanje zdravstvene usluge putem audio ili video sadržaja koje se može održati u stvarnom vremenu ili pak naknadno, tržište je koje postoji već nekoliko desetljeća te samim time nije ništa novo. Međutim, konstantnim razvojem tehnologije te njezinom primjenom u medicini, granice telemedicine se svakodnevno šire te se sve više liječnika odlučuje na dodatnu zaradu u slobodno vrijeme.

Uz mnogobrojne prednosti koje telemedicina pruža pacijentima poput skraćenog vremena čekanja na konzultacije s liječnikom, dostupnije kvalitetne usluge te olakšanog pristupa specijalistima (što je posebice od značaja tijekom globalne pandemije) telemedicina nudi benefite i liječnicima koji se odluče raditi na ovaj način. Osim fleksibilnog radnog vremena i spomenutu dodatnu zaradu uz redovan posao, liječnici mogu doći do većeg broja pacijenata i iskustva iz udobnosti vlastitog doma i bez potrebe za otvaranjem privatnih ordinacija.

telemedicina

Specijalizacije poput radiologije, psihijatrije, dermatologije, kardiologije, ali i primarne zdravstvene brige, zbog prirode rada mogu puno bolje koristiti mogućnosti koje telemedicina nudi u odnosu na recimo specijalizaciju gastroenterologije. Pacijenti se najčešće odlučuju na virtualni susret s liječnikom kako bi zatražili konzultaciju ili interpretaciju određenih nalaza, međutim postoji i grana telemedicine koja se bavi nadgledanjem pacijenata. Ovo su najčešće pacijenti koji ili imaju dugotrajne bolesti te posjeduju uređaje koji omogućuju liječnicima kvalitetnu kontrolu pacijentova stanja, a također su česte situacije u kojima se telemedicinom prati stanje pacijenta nakon operativnog zahvata. Važno je napomenuti kako telemedicina nije zamjena za konvencionalnu medicinu već je tu kao nadopuna i komplement kako bi pacijent imao kvalitetniju i bržu uslugu na raspolaganju.

Uz pružanje liječničke usluge pacijentima, telemedicina se također koristi u svrhu konzultacije s drugim specijalistima što je prema istraživanju Američkog liječničkog udruženja posebno izraženo u hitnoj medicini, patologiji i radiologiji, a također omogućuje i manjim bolnicama i ordinacijama outsourcanje rada u slučaju popunjavanja postojećih radnih kapaciteta.

Kako bi mogli raditi i primati plaću na tržištu telemedicine neke države, liječnicima je nužna radna licenca u toj državi, a radi konkurentnosti je poželjno imati i radno iskustvo od barem 6 mjeseci jer poslodavci često ne uzimaju u obzir kandidate bez radnog iskustva u istoj. Tako npr. liječnik radiolog koji je otišao u Dansku, radio nekoliko godina i odlučio se vratiti u Hrvatsku ima sve mogućnosti kako bi iz Hrvatske zarađivao i radio u telemedicini za Dance. S obzirom na to će prema istraživanju tržišta koje je rađeno za Europsku Komisiju tržište telemedicine u Europi rasti po stopi od 14% godišnje, liječnici s međunarodnim iskustvom i licencama u drugim državama imaju na raspolaganju brojne prilike koje do prije nekoliko godina nisu bile ni zamislive.

Za dodatne informacije kako možete doći do zaposlenja, a samim time i do licence u ostatku Europe na vrijeme, obratite nam se na:

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more