Tko vama donosi poklone, Djed Mraz kroz dimnjak ili Nisse kroz vrata?

16. prosinca 2019.

Većina djece od malena uče da Djed Božićnjak dolazi sa Sjevernog pola, ali djecu u Skandinaviji uče da je on malo južnije… Finska, Švedska i Norveška se natječu u tome gdje je zapravo rodni grad Djeda Mraza.

Dok djeca u Finskoj misle da je njegov dom u mitološkoj Korvatunturi (Ear planina) u Laplandu, djeca u Švedskoj vjeruju da on potječe iz malog grada Mora, a djeca u Norveškoj tvrde da se rodio prije par stotina godina pod kamenom u Drobaku na Oslo fjordu. Danci uče svoju djecu da se Djed Božićnjak nalazi na Grenlandu.

Finska radiotelevizija YLE svake godine, od 1960., pušta video prijenos kako Djed Božićnjak u svom crvenom ogrtaču napušta svoju brvnaru na saonicama koju vuče bijeli sob.

Najveći grad finske Laponije, Rovaniemi, nazvan je službenim gradom Djeda Božićnjaka. Nastao je na temelju mita te donosi velike prihode od turističkog prometa, čak 230 milijuna dolara, a svake godine privuče 300 000 posjetitelja.

Djed Mraz, koji je negdje u Europi poznat i kao Sveti Nikola, temelji se na Svetom Nikoli od Mira, grčkom kršćanskom biskupu iz četvrtog stoljeća koji je živio u provinciji bizantskog carstva koja je sada Turska.

Šveđani, Norvežani i Danci svog Djeda Mraza temelje na mitološkom liku gnomu, poznat kao ”tomte” ili ”nisse ” na skandinavskim jezicima. Za razliku od Finaca, koji ga nazivaju ”joulupukki”, što znači božićni jarac te je izvedenica iz stare poganske mitologije.

Zanimljivo je da se u Skandinaviji Djed Mraz nema naviku spuštati kroz dimnjake kako bi stavio poklone pod bor, nego se susreće s djecom i uruči im poklone, u njihovom domu, 2. prosinca.

Mora, grad u središnjoj Švedskoj, je dom Djeda Mraza od 1984. i oko 50 tisuća ljudi godišnje posjeti Santaworld tj. Tomteland. Možemo ga nazvati i svijetom fantazije. Pokraj Gesdundaberg-a, leži prava bajkovita zemlja gdje se među jezerima i slapovima nalazi Carstvo Trolova, Carstvo Vila i vlastito selo Djeda Mraza. I sve je stvarno! Djeca se mogu igrati s vilenjacima, loviti trolove i avanturi nema kraja!

Koja priča stoji iza tih likova?

Djed Mraz vlada nad zemljom i dobrim stvorovima, čuva ih svojim srcem od zlata. U Carstvu Trolova vladaju zli trolovi, koji su ujedno i zavidni. Oni rade nered i tim unesrećuju stanovnike sela. Gnomi se skrivaju po šumama, vile plešu između drveća dok trolovi postavljaju zamke… Zato ste tu vi, kao posjetitelj, da pomognete stanovnicima Tomteland-a zaustaviti loše namjere i zamke trolova. Uz to, uvijek ima drugih zabavnih događaja, kao što su mjuzikli, plesni i kazališni nastupi, kojima možete prisustvovati i zabaviti se. Možete plesati oko božićnog drvca, sanjkati se, slikati se s likovima ove bajke i pijuckati glögg(švedsko kuhano vino) ispred kamina u radionici Djeda Mraza.

Možete li vjerovati da je Tomteland je prošle godine primio 400 tisuća pisama?!

U nastavku vam donosimo još par čarobnih mjesta za vas i vašu obitelj kako bi doživjeli pravi duh Božića.

Danska božićna sezona, ”Jul”, započinje 1. prosinca i traje do kraja prosinca. Glavni blagdan za njih je ”Juleaften”, tj. Badnjak.

U Kopenhagenu možete posjetiti svjetski poznati zabavni park Tivoli Gardens i uživati u jedinstvenoj božićnoj atmosferi, glazbenom show-u i 60 štandova sa svečanim ukrasima, lampicama, desertima i nacionalnim jelima. Højbro Plads božićni market, ukrašen s 80 tisuća lampica, također jedna od velikih turističkih atrakcija u božićno vrijeme u Kopenhagenu i možete se besplatno slikati s Djedom Mrazom!

Blagdanska sezona u Švedskoj se također naziva ”Jul” i započinje u prosincu i traje do dana Svetog Knuta, 13. siječnja. Jedan od bitnijih praznika za njih je Dan Svete Lucije, 13. prosinca. U švedskoj Laponiji imate priliku promatrati jednu od najfascinantnijih pojava na svijetu, sjeverna svjetla. U selu Sami, možete ići na kratku vožnju sanjkama koje vuku sobovi i poslije ih možete nahraniti. Gothenburg festival počinje 30. Studenog u 17 sati. Proslava uključuje fire show, koncert i malu izložbu umjetničkim djelima.

U Norveškoj možete posjetiti Spikersuppa božićnu tržnicu gdje se nalazi prekrasno klizalište i ostale atrakcije kao što su Ferrisov kotač ili proslaviti Božić sa svojom obitelji na simfonijskom koncertu – Oslo Filharmonija. Svake godine pripremaju dva glazbena koncerta s izvanrednim zborom. Izvodit će se muzika, iz nama svima poznatog filma, Sam u kući i Polar Express-a.

Ako Vam se ovi običaji čine zanimljivima, obratite nam se i saznajte kako ih možete doživjeti iz prve ruke 🙂

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more