Kako ishoditi liječničku licencu u UK-u nakon Brexita?

07. siječnja 2021.

Kako bi imali pravo prakticirati medicinsku struku u UK-u, liječnici su nužni ishoditi medicinsku licencu koja potvrđuje da ste kvalificirani za isto. Povodom izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, General Medical Council (GMC), nadležno tijelo koje upravlja licenciranjem liječnika u UK-u,  je donio nova pravila koja vrijede prilikom registracije liječnika, a kako bi što lakše ishodili GMC licencu prenosimo vam sve potrebne informacije o prijavi na jednom mjestu.

 

Ako niste sigurni po kojoj kategoriji prijave trebate započeti proces ishođenja licence, ovdje imate kratak upitnik koji će vas uputiti kojoj skupini pripadate.

 

  • Švicarci – trenutno jedini način kako možete doći do licence je javiti se direktno GMC-u s upitom, budući da su Švicarska i UK sklopile sporazum o pravima građana
  • Izvan EU – Prije svega potrebno proučiti prihvaća li GMC vešu diplomu o čemu se možete informirati ovdje. Također je potrebno položiti PLAB test, osim ako se vaša specijalizacija ne nalazi na ovom popisu (specijalizacije s popisa se automatski prihvaćaju)
  • Liječnici koji su specijalizaciju započeli prije ulaska Republike Hrvatske u EU (do 30. lipnja 2013. godine) moraju aplicirati za potvrdu o kvalificiranosti registracije specijalista, odnosno Certificate of Eligibility for Specialist Registration (CESR). Ovi specijalisti nužni su priložiti dokaze i reference kako bi GMC potvrdio da je vaša specijalizacija istovjetna specijalizaciji koju polaze liječnici u UK-u (takozvana CCT specijalizacija). Budući da svaka specijalizacija ima svoje uvjete, detalje o vašoj specijalizaciji najlakše ćete pročitati u službenim uputama.
  • *Specijalisti obiteljske/opće medicine iz RH (General Practitioner, skraćeno GP) prilikom prijave imaju još nekoliko dodatnih koraka o kojima detalje možete saznati ovdje.
GMC medicinska licenca UK
Liječnici koji posjeduju medicinsku diplomu u EU/EEA

Liječnicima koji su medicinsko obrazovanje završili u EU proces se nije puno mijenjao. Prilikom prijave za „Full registration“, odnosno prijave da bi ishodili punopravnu medicinsku licencu, potrebno je priložiti medicinsku diplomu, dok specijalisti koji se prvi put prijavljuju u GMC uz medicinsku diplomu također trebaju priložiti i diplomu o specijalističkom usavršavanju te je potrebno naznačiti da se prijavljujete i u registar specijalista (Specialist Register).

Prilikom prijave, diplome je također potrebno verificirati uz pomoć ECFMG-a. Detalje cjelokupnog procesa možete pronaći na službenoj stranici pri čemu je potrebno elektroničkim putem proslijediti diplomu kako bi ECFMG potvrdi ispravnost vaše diplome. Jednom kad ECFMG potvrdi da je sve u redu s diplomom, možete nastaviti registraciju pri GMC-u.

Potvrda o stažiranju

Kako bi dobili punu registraciju, potrebno je proslijediti certifikat ili pismenu potvrdu o završenom stažu. Potvrda mora sadržavati datume i detalje o tijeku liječničkog staža. Pismena potvrda mora dolaziti od institucije u kojoj je staž održan, a za priznavanje moraju biti zadovoljeni uvjeti:

  • Ako je staž u trajanju 12 do 18 mjeseci, potrebno je imati barem 3 mjeseca u općoj medicini i barem 3 mjeseca u kirurgiji
  • Ako je staž u trajanju 18 mjeseci ili više, potrebno je imati barem 6 mjeseci u općoj medicini i barem 6 mjeseci u kirurgiji

Ako uvjeti stažiranja nisu ispunjeni, potrebno je priložiti potvrdu o prakticiranju medicine u trajanju od barem 2 neprekinute godine nakon diplomiranja, s tim da isto mora biti održano u javnoj bolnici koja je pod jurisdikcijom državnog tijela te također mora sadržavati barem 3 mjeseca u općoj medicini i 3 mjeseca u kirurgiji.

Budući da u Republici Hrvatskoj više ne postoji opcija stažiranja, prilikom prijave u GMC potrebno je naznačiti da ste završili staž te u koraku prilaganja dokumentacije naglasiti kako u Republici Hrvatskoj staž više ne postoji kao takav te da imate sve uvjete prakticirati medicinu te da ste i zaprimili licencu.

Certifikat o poznavanju engleskog jezika

Uz medicinsku dokumentaciju, potrebno je priložiti i potvrdu o poznavanju engleskog jezika pri čemu su IELTS Academic i OET najdostupnije opcije. Minimalna prosječna ocjena koju GMC prihvaća na IELTS Academic testu je 7,5 (minimum za čitanje, pisanje, slušanje i razgovor mora biti 7,0) te ocjena B u slučaju da ste položili OET. Liječnicima se također prihvaća i polaganje PLAB testa, o kojem više možete pročitati ovdje.

EU potvrde

Također je potrebno priložiti i EU potvrde koje možete zatražiti ovdje, a riječ je o potvrdi o stečenim pravima (Certificate of Conformity ili Certificate of Acquired Rights) te o potvrdi o dobrom ugledu (Certificate of Good Standing). Obje EU potvrde, kao i diplome i ostalu službenu dokumentaciju, potrebno je prevesti i ovjeriti po sudskom tumaču te je uz prijevode također potrebno proslijediti i kopije originala.

Završetak registracije

Kad uplatite troškove registracije, koje možete pronaći ovdje, GMC će vam proslijediti email u kojem će zatražiti da im proslijedite svu gore navedenu dokumentaciju. Nakon uspješne registracije dobit ćete poziv da posjetite UK i osobno potvrdite i preuzmete vlastitu licencu.

 

Za dodatne informacije i upite o zapošljavanju u Ujedinjenom Kraljevstvu kontaktirajte nas na:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles