Kako izgleda dobro motivacijsko pismo?

14. srpnja 2021.

Dobro motivacijsko pismo sadrži sve elemente koji potencijalnom budućem poslodavcu ukazuju zašto ste upravo vi osoba koju trebaju zaposliti i pozvati na intervju. U ovom članku donosimo upute i strukturu kako sastaviti dobro motivacijsko pismo koje će, u kombinaciji s kvalitetnim CV-om, odškrinuti vrata prema budućem zaposlenju.

Motivacijsko pismo, pismo namjere ili osobno pismo – kako god ga nazivali, svrha ovog pisma je približiti vaše kvalifikacije, ali i osobnost i profesionalne stavove osobi koja će pregledavati dokumentaciju prilikom prijave na natječaj, što je najčešće djelatnik na odjelu ljudskih resursa u bolnici ili domu zdravlja. Iako je česta zabluda da dobro motivacijsko pismo mora biti opsežno napisano, naša preporuka je da motivacijsko pismo treba obuhvatiti između 3/4 stranice i 1 i po stranice, ne više i ne kraće od toga. Tristotinjak riječi je već dovoljno kako bi poslodavac dobio okvirnu sliku što može očekivati od vas. Kako bi olakšali proces sastavljanja motivacijskog pisma, naputke smo podijelili u nekoliko dijelova:

good motivational letter dobro motivacijsko pismo

Istaknite vlastite vještine – iako neki ljudi isticanje vlastitih vještina smatraju hvalisanjem, u kontekstu motivacijskog pisma iznimno je bitno usmjeriti pažnju na sve sposobnosti kojima bi doprinijeli razvoju radnog okruženja u koje dolazite. Bilo da je riječ o tehničkim kompetencijama ili o međuljudskim odnosima, poslodavac najčešće nije upoznat s vašim karakterom i želi znati na koje sve načine možete pridonijeti razvoju u novoj profesionalnoj okolini. Naglašavanjem vlastitih snaga pomažete stvoriti sliku kako bi se uklopili u radno okruženje, što je ključna razlika kad su na natječaj prijavljeni profesionalci sa sličnom ekspertizom.

Istaknite vlastitu osobnost – uz naglašene vještine, dobro motivacijsko pismo također prenosi i karakter osobe koja se prijavljuje na natječaj. Bilo da ste iznimno ekstrovertirana ili pak povučena osoba, vlastita osobnost nije nešto čega se treba sramiti. Dapače, iznošenjem stavova, opisivanjem svakodnevnog pristupa radnim zadacima i preprekama na koje nailazite na poslu samo možete povećati vlastitu konkurentnost na natječaju za posao, budući da gotovo svako radno okruženje zahtjeva ljude različitih karaktera kako bi se potencijalnim problemima prilazilo s više različitih vidika. Čak i da se dogodi da iz nekog razloga poslodavcu ne odgovarate karakterom, bolje je u startu ukloniti opcije u kojima bi došlo do neugodnog razilaženja nego da to uvidite nakon nekoliko mjeseci rada, zar ne?

Pišite profesionalno i sažeto – nitko ne želi pročitati motivacijsko pismo koje je dugačko dvije stranice, a koje se moglo sažeti na malo više od pola stranice. Budite konkretni, pišite profesionalnim jezikom i držite se podalje od nepotrebnih kompliciranja i dugačkih opisa. Osoba koja čita vaše motivacijsko pismo većinom je upoznata s medicinskim terminima i ima točne informacije koji profil liječnika ili medicinskog radnika je potreban bolnici ili domu zdravlja u kojem je raspisan natječaj.

good motivational letter dobro motivacijsko pismo

Kad ste sastavili motivacijsko pismo, napravite kratku pauzu i pročitajte sve što ste sastavili. Provjerite sitnice poput toga koristite li isti oblik formatiranja kroz cijeli tekst, jeste li personalizirali i naveli ime bolnice, mjesta ili države za koju se prijavljujete. Jeste li istaknuli najbitnije osobine i vještine koje ste htjeli? Ako ste se držali svih smjernica i sastavili ste motivacijsko pismo kakvo ste htjeli, za kraj možete provjeriti sadrži li tekst gramatičke greške koje je poželjno smanjiti na minimum. Isto možete učiniti putem besplatnih alata koji su dostupni na internetu. Ako je sve gotovo, možete nam proslijediti motivacijsko pismo na pregled te ćemo konačnu verziju priložiti CV-u koji ste prethodno ispunili i proslijedili kako bi konkurirali na radnom mjestu u inozemstvu. Sretno!

Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more