Upute za prijavu u NMC registar u Ujedinjenom Kraljevstvu

10. rujna 2019.

Novi blog donosi Vam informacije kako se možete prijaviti u NMC registar i započeti svoj rad na najpoznatijem svjetskom otoku, bilo da ste obrazovanje završili unutar EU, bilo izvan.

NMC je nadležno tijelo za sve medicinske sestre, tehničare i primalje koji žele raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kako bi ostvarili pravo upisa u registar, neovisno kojoj grupaciji pripadate, morate položiti test engleskog jezika (osim u slučaju da ste godinu dana radili u državi u kojoj je engleski materinji). NMC priznaje IELTS i OET testove jezika te za IELTS potražuje minimalnu prosječnu ocjenu 7 (po kategorijama je potrebno barem 6,5 za pisanje te 7 za čitanje, slušanje i govor), dok za OET traže minimalnu ocjenu B za pisanje, čitanje, slušanje i govor.

Ako ste obrazovanje završili i radite izvan EU/EEA, ali imate EU državljanstvo

Najbolje je da direktno kontaktirate NMC s obzirom na to da je sam proces izuzetno kompleksan i jedinstven za svaku kombinaciju. Kontakte možete pronaći na poveznici.

Ako ste obrazovanje završili i radite u EU/EEA okruženju

Proces prijave započinjete preko službene stranice.
Jednom kad ste se prijavili dobijete vlastiti referentni broj (PRN), koji označava točno Vašu prijavu i koristite ga u procesu radi jednostavnije identifikacije.
Idući korak, ako to već niste napravili, je prijava za Europsku Profesionalnu Karticu (EPC) koju možete zatražiti putem poveznice.
Jednom kad dobijete EPC, potrebno je kontaktirati eu.enquiries@nmc-uk.org koji će procijeniti ispunjava li Vaša kvalifikacija zahtjeve za automatsko prepoznavanje te ispunjavate li uvjete za priznavanje stečenih prava. Ako Vaše kvalifikacije ne zadovoljavaju uvjete registracije, NMC će Vas uputiti u dodatne programe ili testove koje je potrebno položiti kako bi mogli prakticirati sestrinstvo i primaljstvo u UK-u.

Ako ste obrazovanje završili i radite izvan EU/EEA okruženja

Prije započinjanja procesa registracije, svi kandidati moraju završiti online samoprocjenu svoje kvalificiranosti koja procjenjuje mogućnosti prihvatljivosti registracije.

Svako profesionalno područje sestrinstva, uključujući adolescentno (opće), dječje, primalje i ostale, ispituje se testom kompetencije. Prvi dio ispitivanja obuhvaćaju pitanja s višestrukom mogućnošću odgovora te nose naziv CBT, a drugi dio je praktični ispit koji se naziva OSCE (objektivno strukturirano kliničko ispitivanje).

U Ujedinjenom Kraljevstvu postoji pet područja sestrinstva i primaljstva koja su zasebno odvojena.

  • Njega adolescenata (opća)
  • Njega djece
  • Njega osoba s poteškoćama u učenju
  • Njega mentalnog zdravlja
  • Primaljstvo

Svaka od tih područja zahtijeva tri godine specijalističkog obrazovanja i prakse kako bi se uopće mogli registrirati. Sam test kompetencije zahtijeva opsežnu pripremu koja je potrebna kako bi bili sigurni da možete raditi na traženoj razini, a pitanja i provedba testa su u skladu sa standardima i kompetencijama svih medicinskih sestara, tehničara i primalja u UK-u. Kako bi mogli raditi na primjer u njezi djece, potrebno je položiti test koji je orijentiran isključivo na tu granu sestrinstva. Očekuje se da će sve medicinske sestre i tehničari biti sposobne brinuti se za ljude tijekom cijelog životnog vijeka i odgovarati na niz potreba. Na primjer, dječja sestra također bi trebala biti u stanju odgovoriti na potrebe trudnica i postnatalnih žena i osoba s duševnim potrebama.

Prvi dio testa sposobnosti (CBT) je računalni test teorijskog znanja utemeljenog na praksi. Format testiranja bit će višestrukog izbora i može se polagati u ispitnim centrima širom svijeta. Kandidati će morati kontaktirati Pearson VUE, davatelja specijaliziranih testova, kako bi rezervirali polaganje i platili test. Detaljnije informacije kako isto napraviti pronađite na poveznici.

Od polaganja CBT dijela testa ne smije proći više od dvije godine do završetka cijelog procesa registracije. U protivnom će se CBT test morati ponoviti.

Drugi dio testa, OSCE, je objektivno strukturirano kliničko ispitivanje. U ovom dijelu testa prolaze se različiti izmišljeni scenariji s kojima će se sestre, tehničari i primalje susretati na radnim mjestima, a ocjenjivat će ih komisija ispitivača. Ispit je podijeljen na 6 različitih „stanica“ s kojima će se kandidat pojedinačno susretati, a svaka stanica ima standardizirane kriterije za ocjenjivanje prema kojima se ocjenjuju svi kandidati.

OSCE se polaže u nekom od slijedećih sveučilišta te se nakon autorizacije NMC-a da možete prijaviti OSCE test potrebno javiti nekom od sveučilišta.
https://www.northampton.ac.uk/about-us/services-and-facilities/nmc-test-of-competence/
https://www.brookes.ac.uk/nmc-test-of-competence/
https://www.ulster.ac.uk/faculties/life-and-health-sciences/nmc-competence-test-centre

Kada budete pristupali OSCE testu, potrebno je ponijeti originalnu dokumentaciju koju ste prethodno proslijedili u elektroničkom radi provjere identiteta ispitanika.

Za sva moguća pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem kanala:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more