Upute za registraciju u komoru medicinskih sestara, tehničara i primalja u Irskoj

03. rujna 2019.

Današnji blog donosi Vam upute kako se medicinska sestra ili medicinski tehničar mogu prijaviti u Nursing and Midwifery Board of Ireland (NMBI), odnosno odbor za medicinske sestre i primalje u Irskoj. Jednom kad se registrirate i dobijete licencu za rad u struci u Irskoj, NMBI je nadležno tijelo koje pruža smjernice i donosi nove informacije i odredbe koje su bitne za rad.

Tek kad dobijete pismo odluke i potvrdu da možete obavljati posao medicinske sestre ili tehničara u Irskoj mi možemo komunicirati s bolnicama i klinikama o mogućnostima Vašeg zaposlenja te dogovarati video intervju za Vas. Kako bismo došli do tog koraka, za početak je potrebno odrediti kojoj grupi za prijavu pripadate.

1. Grupa: Stečena prava
Sukladno EU Direktivi 2005/36/EC, kao medicinska sestra, tehničar ili primalja koja je započela obrazovanje u Hrvatskoj nakon 1. srpnja 2013. godine vjerojatno u startu imate sva potrebna prava da se pridružite registru. Datume kojima započinje automatsko priznavanje stečenih prava u ostalim državama članicama EU/EEA pronađite na poveznici.

2. Grupa: Potrebna procjena obrazovanja
Ako ste obrazovanje završili u državi članici EU/EEA prije datuma navedenog za državu, Vaše obrazovanje usporedit će se s generalnim standardom određenim direktivom EU, kao i trenutnim standardima koje je NMBI postavio za divizije u Irskoj.

3. Grupa: Edukacija izvan EU/EEA
Ako ste obrazovanje stekli izvan granica EU/EEA, za dobivanje licence potrebno je zadovoljavati iduće uvjete:

1. Posjedujete trenutnu registraciju ili licencu bez ograničenja kod nadležnog tijela u zemlji u kojoj ste se obrazovali ili ste prakticirali
2. Ako je od završetka obrazovnog programa medicinske sestre/tehničara ili primalje proteklo više od pet godina prije datuma registracije, potrebno je barem 12 mjeseci radnog iskustva u međuvremenu
3. Ispunjavanje zahtjeva poznavanja engleskog jezika
4. Završili ste dodatne tečajeve koji su omogućili registraciju kao medicinska sestra prve razine, a imate neku od navedenih kvalifikacija: ovlaštena medicinska sestra, stručna sestra, medicinska sestra pomoćnica i suradnička diploma (za SAD)
5. Priznavanje jezika: ako engleski jezik nije Vaš materinji jezik ili ako obrazovanje niste završili/nemate radno iskustvo u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, SAD-u ili Ujedinjenom Kraljevstvu, potrebno je demonstrirati poznavanje jezika kroz IELTS ili OET akademske testove. Minimalni rezultati koje treba ostvariti na IELTS testu su: 6,5 za slušanje i čitanje te 7,0 za pisanje, govor i općeniti uspjeh. Na OET testu, NMBI zahtjeva poznavanje jezika na razini C+ za čitanje i pisanje te B za pisanje i govor. Važno je napomenuti da rezultati testa ne smiju biti stariji od 2 godine, te je u prvom koraku procesa prijave potrebno priložiti IELTS Academic Test Report Form (TRF) broj, odnosno OET broj kandidata.

1. Korak:
Ispuniti obrazac koji se nalazi na poveznici i sadrži informacije kao što su osobni podaci, divizija u koju se registrirate, TRF/OET broj (važi samo za kandidate iz 3. grupe), detalji plaćanja i slično. Kako bi priznali Vašu identifikaciju, potrebno je priložiti ovjerenu fotokopiju putovnice (potrebna fotokopija stranice na kojoj se nalaze fotografija, potpis, broj putovnice s datumom isteka i ostali osobni podaci). Ako nemate važeću putovnicu, potrebno je priložiti ovjerenu fotokopiju osobne iskaznice ili rodnog lista. Svi dokumenti koji nisu napisani na engleskom jeziku trebaju biti službeno prevedeni te prevoditelj treba na engleskom jeziku potvrditi da je riječ o ispravnom prijevodu dokumenta.

2. Korak:
Kad NMBI procesuira Vašu prijavu, odnosno popunjeni obrazac i troškove prijave, proslijedit će Vam „Overseas Registration Application Pack“, odnosno brošuru s uputama koje su namijenjene posebno Vama i sadrže jedinstveni Application Reference Number, odnosno referentni broj Vaše prijave, kao i sigurnosni kod potreban za postavljanje Vašeg osobnog korisničkog računa. Brošura također sadrži upute kako ćete kreirati korisnički račun putem kojega možete pratiti tijek procesa registracije i lakše identificirati koje dokumente još trebate proslijediti.

3. Korak:
Potrebno je priložiti obrasce i dokumente nadležnih tijela koja potvrđuju da ste:
• Završili edukaciju za medicinsku sestru/tehničara ili primalju
• Posjedujete aktivnu licencu
• Prethodno registrirani u nadležnoj komori
• Radili u struci u matičnoj državi registracije
Grupe 1 i 2 trebaju proslijediti Verifikaciju (CCPS) u kojoj je jasno napisano koje direktive EU Vaše obrazovanje zadovoljava. Ovaj dokument pruža nadležno tijelo u kojem ste registrirani. Grupa 3 ovaj dokument šalje nadležnom tijelu na ispunjenje te nadležno tijelo obrazac dalje prosljeđuje Irskoj komori.
Grupe 2 i 3 trebaju proslijediti dokument koji potvrđuje vremenske okvire teorijskog i praktičnog dijela treninga koji ste prošli te opis cjelokupnog procesa treninga, odnosno programe koje ste prošli. Ove grupe također trebaju i reference poslodavaca (točnije nadređenih osoba) s odjela na kojima ste radili proteklih 12 mjeseci. Dokumentacija također treba biti na engleskom jeziku.

4. Korak:
U ovom koraku NMBI provjerava zaprimljenu dokumentaciju, uspoređuje ju sa standardima zdravstva u EU/EEA, kao i u Irskoj te može provjeriti vjerodostojnost dokumentacije s navedenim nadležnim tijelima i osobama.

5. Korak:
Stigla je i konačna odluka. NMBI će Vam poslati pismo odluke koje će detaljno navesti jedan od 4 moguća ishoda Vaše prijave:

1. Mogućnost registracije
Ako ste zadovoljili sve uvjete, NMBI će Vam poslati pismo sa zahtjevom uplate troškova registracije. 7 do 10 dana nakon uplate dobivate certifikat da ste registrirani u NMBI komori te certifikat sadrži Vaše podatke, kod i diviziju registracije te uvijek trebate čuvati originalni dokument.
2. Potrebne su dodatne informacije
NMBI će Vam detaljno objasniti koji su dokumenti ili informacije dodatno potrebni kako bi ostvarili mogućnost registracije.
3. Zahtjev za periodom adaptacije ili polaganja dodatnih testova prije registracije
Ovisno o Vašoj obrazovnoj pozadini, NMBI može zahtijevati da određeno vrijeme rada provedete pod nadzorom u nekoj ustanovi u Irskoj te proces može trajati od 6 do 12 tjedana. Od datuma zaprimanja pisma odluke imate 12 mjeseci tijekom kojih je potrebno naći poziciju u licenciranoj ustanovi (NMBI Vam također šalje popis ustanova koje su prihvaćene). Za to vrijeme dobivate upute kako da se registrirate kao kandidat za registraciju te dobivate certifikat za kandidata s kojim se možete prijaviti na radno mjesto.
4. Odbijanje zahtjeva za registracijom
Ako je Vaš zahtjev nažalost odbijen, NMBI će Vam detaljno navesti razloge odbijanja te određene deficite koje smatraju ključnima za Vašu registraciju.

Nadamo se da su Vam ove upute pomogle i da su Vas potaknule za prijavu u registar medicinskih sestara, tehničara i primalja u Irskoj. Želimo Vam puno sreće te ćemo Vam rado pomoći ako zatrebate dodatne informacije 🙂

Kontaktiraj nas:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more