Kako mogu napisati dobar CV?

03. srpnja 2020.

Vaš prvi doticaj s potencijalnim budućim poslodavcem dolazi preko Vašeg CV-a, odnosno životopisa. Kako bi se što kvalitetnije pripremili za samo upoznavanje, u ovom blogu donosimo informacije koje će Vam pomoći naglasiti dijelove vašeg liječničkog CV-a koji su najvažniji bolnicama u državi za koju se prijavljujete, a na samom početku Vas ukratko pozivam da pročitate priču od dr. Marku i dr. Draženu.

Dva liječnika sličnih kvalifikacija prijavljuju se na natječaj za specijaliste u Švedskoj. Iako su obojica sličnih demografskih i obrazovnih karakteristika, postoji jedna velika razlika – dr. Marko je prije ispunjavanja CV-a odlučio uložiti pola sata kako bi sastavio što potpuniji opis stečenog iskustva, vještina i certifikata koje je prikupio pohađanjem zdravstvenih kongresa. Svoju trenutnu poziciju opisao je kroz nekoliko odlomaka jer zna da potencijalan poslodavac neće zaposliti specijalista samo uz pretpostavku njegovog iskustva i zaduženja. Njegov kolega, dr. Dražen, u ispunjavanje svog CV obrasca sve skupa nije uložio ni pola sata te je naveo svega nekoliko zahvata koje koristi u svakodnevnom radu, a svoje radno mjesto opisao je kroz 3 rečenice. Iako više uloženog vremena ne znači nužno i kvalitetniji CV, dr. Marko se kvalitetnije predstavio bolnici što mu je otvorilo vrata za Skype intervju, a u konačnici dovelo i do njegove selidbe u Švedsku.

Poanta ove kratke priče nije ni malo suptilna te leži u tome da Vam dobar životopis pruža priliku predstaviti se poslodavcu u najboljem svjetlu te isto možete shvatiti kao kada momak želi prići djevojci u koju se zagledao. Dobar prvi dojam donijet će mu poziv i prvi spoj gdje će se par detaljnije upoznati, dok će u slučaju slabe prve prezentacije djevojka pričekati idućeg udvarača 🙂

national cancer institute NFvdKIhxYlU unsplash

Razumijem, važno je potruditi se oko CV-a. Međutim, na što da se orijentiram, što je važno naglasiti?

Ovaj dio ponajprije ovisi o državi za koju se prijavljujete. Skandinavski poslodavci najviše pažnje daju Vašim vještinama i iskustvima te je kvalitetno popunjena „Clinical Skills“ tablica jako bitna jer na osnovu profesionalnih kompetencija bolnice pozivaju liječnike na razgovor putem Skypea, koji pruža puno bolji uvid u karakterno podudaranje kandidata i potencijalnih kolega u novoj bolnici.

CV obrazac za englesko govorno područje nešto je drugačiji te uz tablicu, koju također treba kvalitetno popuniti, također traži i kratak opis Vaših svakodnevnih obaveza na radnom mjestu. Ovaj dio nužno je iskoristiti na takav način da naglasite svoje jake strane i one dijelove pozicije u kojima najviše uživate raditi. U ovom dijelu ne smijete opisivati vještine i postupke te što oni znače, osoba koja će čitati Vaš CV je upućena u tematiku te ju više interesira domena kojom redovito upravljate i s kojom ste svakodnevno u kontaktu.

Njemačko i francusko govorno područje nemaju posebno naglašene dijelove gdje traže Vaše iskustvo, ali to ne znači da se ne morate potruditi oko istoga. Bilo ubaciti paragraf u motivacijskom pismu ili ukratko navesti vještine i iskustvo kroz opise radnog mjesta, isto je svakako dobro naglasiti jer CV koji se ističe među drugima i koji naglašava Vaše dobre karakteristike može samo pomoći kada je u pitanju donošenje odluke o ugovaranju Skype intervjua.

Uz naglašavanje Vaših profesionalnih vještina, razliku između kvalitetnog i lošeg CV-a još čine:

  • Pristojna slika (nije potrebna profesionalna slika, ali mora biti decentna)
  • Uredno oblikovan tekst (izbjegavati različite veličine i oblike fontova u istom odlomku)
  • Tekst bez gramatičkih pogrešaka (uvijek možete provjeriti na Grammarlyju ako je u pitanju engleski jezik)

– kako bi se uspješno zaposlili na poziciji koja Vas interesira ne trebate biti ni Arnold Schwarzenegger ni James Bond, ali se morate prilagoditi poslodavcu na takav način da im naglasite vještine koje su njima najbitnije 🙂

I za kraj, bitno je zapamtiti da savršen CV ne postoji. Uvijek će biti dijelova za koje mislite da Vas nisu najbolje predstavili. Ako niste sigurni da je sve bitno navedeno i opisano kako treba, proslijedite nam najsvježiju verziju životopisa te ćemo pružiti savjet i upute kako da se što bolje predstavite potencijalnim budućim kolegama, a kada se prijavite na natječaj i kada dobijete poziv bolnice na intervju, za isti se možete pripremiti uz pomoć već ranije objavljenog bloga: 7 savjeta kako se najbolje pripremiti za Skype intervju.

Kontaktiraj nas:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles