Zdravstveni sustav u Danskoj

05. rujna 2019.

Europska komisija usvojila je Preporuku o formatu razmjene europskih elektroničkih zdravstvenih kartona. Preporuka podržava digitalnu transformaciju zdravstva i skrbi u EU, nastojeći otključati prekogranično dijeljenje zdravstvenih evidencija.

Uzmimo za primjer Ivu Horvat, Hrvaticu, koja se odlučila preseliti se u Dansku i raditi kao zdravstveni djelatnik. Ona redovito pregledava pacijente koji dolaze iz stranih država. Kada joj se Xavier, Španjolac, požali na visoki krvni tlak ona vrlo lako može doprijeti do njegovih elektroničkih zdravstvenih kartona i pogledati koje lijekove je koristio u prošlosti, ima li određenih alergija ili intolerancija. Na taj način, Iva uštedi vrijeme na tome jer su joj već sve informacije dostupne i brže i lakše može odrediti novu dijagnozu i početi s liječenjem.

Jeste li znali da Danci 10% svog BDP-a troše na zdravstvo?

Oni su ujedno i narod koji je najzadovoljniji svojim zdravstvom. Za razliku od Hrvatske, koja je strogo centralizirana zajednica, Danci su odlučili svoje zdravstvo decentralizirati , što znači da je većina odluka prepuštena regionalnim i općinskim vlastima. Zbog toga se bolnice financiraju iz lokalnih poreza. Građani iz poreza na prihod za zdravstvo izdvajaju 8%. Što sve pokriva taj postotak? Sve primarne i specijalističke usluge. Javnih bolnica je 60. U jednoj bolničkoj sobi nalaze se dva bolesnička kreveta, što Dancima još uvijek nije prihvatljivo. Oni konstantno ulažu u zdravstvenu infrastrukturu i u prava pacijenata. Do 2020. treba biti izgrađeno još 16 novih velikih bolnica, u koje će se uložiti više od pet milijardi eura.

Pogledajmo još jedan primjer kroz kojeg Vam možemo prikazati optimalnost njihovog zdravstva.
Astrid je povrijedila koljeno te je na listi čekanja, a u bolnici su joj rekli da će joj za dobivanje dijagnostike trebati dva mjeseca. To je neprihvatljivo i dugo razdoblje. Astrid ima pravo otići privatnom liječniku gdje unutar mjesec dana mora dobiti dijagnostiku, a trošak odlaska privatnom liječniku država plaća odmah. Taj proces kojim oni vode zdravstvo smanjuje liste čekanja. Astrid također, u svakom trenutku može pregledati svoj elektronički karton, uz lozinku koja štiti tajnost podataka. To je online projekt koji je osnovan 2004. godine, s proračunom od 8 milijuna eura. Taj koncept dnevno svakom zdravstvenom djelatniku uštedi i do 50 minuta.

Danci su jedan od informatički najpismenijih naroda u Europi. Zamislite društvo u kojem se 80% stanovništva koristi dnevno tehnologijom i 90% kućanstva ima internetski priključak. Upravo zbog toga se 98% laboratorijskih nalaza u elektroničkom obliku, jednako kao i 89% svih recepata. Gotovo svaki doktor inače komunicira mail-om i mora Vam odgovoriti u roku od 24 sata. Ukoliko preferirate pozive, možete ga nazvati svako jutro između 8 i 9 sati, ali teško ga j dobiti tako jer vjerojatno razgovora s trenutno nazočnim pacijentom. Postoji još jedna alternativa, a to je uputiti poziv sestri između 9 i 13 sati i dogovoriti termin, koji ćete dobiti sljedeći dan. Još jedna pogodnost je da Danci mogu birati svog liječnika unutar 10 kilometara od mjesta stanovanja i mogu ga mijenjati svakih 6 mjeseci.

Ako ste osoba s boravištem u Finskoj, na Islandu, u Norveškoj ili u Švedskoj trebate predočiti valjanu osobnu iskaznicu kako bi ostvarili besplatnu zdravstvenu skrb u Danskoj, ali možete i predočiti valjan EKZO.
Državljani treće zemlje mogu upotrijebiti svoj EKZO u Danskoj samo uz jedan od sljedećih uvjeta:
• ako su suosigurani članovi obitelji građanina EU-a osiguranog u Danskoj
• ako imaju boravište u Finskoj, Islandu, Norveškoj ili Švedskoj
• ako su osobe bez državljanstva u skladu s člankom 1. Konvencije UN-a iz 1954. o statusu osoba bez državljanstva ili
• ako su izbjeglice u skladu s člankom 1. Konvencije UN-a iz 1951. o statusu izbjeglica.

LIJEČNICI
Liječenje u Danskoj, kod liječnika koji imaju ugovor sa zavodom za javno osiguranje, je besplatno. Ukoliko Vam je potrebno specijalističko liječenje potrebna je uputnica liječnika opće prakse.

STOMATOLOZI
Ako trebate posjetiti stomatologa, naknada će biti manja u slučaju da posjetite stomatologa koji ima ugovor sa zavodom za javno osiguranje. Za određena preventivna liječenja i ispune dobivate povrat troškova do 40%. Za proteze, krunice itd. nema povrata troškova.

BOLNIČKO LIJEČENJE
U hitnim slučajevima možete potražiti pomoć bilo koje hitne službe državne bolnice. Nazovite 112, u bilo koje vrijeme. U hitnim slučajevima prijevoz vozilom hitne pomoći je besplatan. U nekim regijama je potrebno nazvati bolnicu prije posjeta odjelu hitne službe. U ostalim slučajevima potrebna Vam je uputnica liječnika opće prakse ili specijalista.

RECEPTI
Lijek na recept možete podići u bilo kojoj ljekarni. Obratite pozornost na posebnu karticu s jedinstvenim brojem koju ćete dobiti kada prvi put u Danskoj kupujete lijek na recept. Predočite tu karticu pri svakoj kupnju kako bi se mogao izračunati povrat troškova. Povrat troškova ovisi o količini lijekova koje godišnje podignete. U slučaju da je vrijednost godišnje potrošnje lijekova ispod utvrđenog minimalnog iznosa (za 2019. taj je iznos 980 DKK/godišnje), nećete dobiti povrat.

POVRAT TROŠKOVA
Ako ste morali platiti punu cijenu liječenja, povrat možete zatražiti od zavoda za javno zdravstvo u općini, u kojoj se nalazite. Oni će Vam vratiti troškove ili Vam objasniti kako zatražiti povrat. Potrebno je predočiti originale računa, potvrda i uputnica. Predočiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja te navesti detalje svojeg bankovnog računa (IBAN i SWIFT / šifra BIC).
Ako niste mogli podnijeti zahtjev za vrijeme boravka u Danskoj, možete se obratiti nacionalnom pružatelju usluga zdravstvenog osiguranja po povratku u svoju zemlju.

Ako znate da ćete tijekom boravka u Danskoj trebati bolničko liječenje, morate se naručiti naprijed. Liječenje kod privatnih pružatelja usluga pokriveno je samo uz uputnicu iz državne bolnice. Pripazite na to da, državne bolnice mogu odbiti pružanje liječenja zbog problema s kapacitetom. Za dodatna pitanja o troškovima prijevoza obratite se bolnici.
Imajte na umu da je EKZO-om pokriveno samo liječenje u sustavu javnog zdravstva ili kod liječnika koji imaju ugovor sa sustavom javnog zdravstva u Danskoj.
Pravo na EKZO (eng. EHIC) tj. Europsku karticu zdravstvenog osiguranja ostvaruju sve osigurane osobe HZZO-a.

Što je EKZO?
To je besplatna kartica koja Vam u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su s medicinskog gledišta nužne. Kako bi dobili EKZO, podnesite zahtjev putem web portala HZZO-a ili osobno u nadležnom regionalnom uredu ili u područnoj službi HZZO-a, a u roku od 8 dana od dana predaje zahtjeva moći ćete osobno preuzeti EKZO. EKZO nije alternativa putnom osiguranju.

Za sva moguća pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem kanala:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles

17. lipnja 2024.
Ishođenje licence za stomatologe u Švedskoj [Vodič]

Kako smo već pisali u prošlim objavama (ishođenje licence za inženjere radiologije, medicinsko-laboratorijske tehničare i medicinske sestre i tehničare), ishođenje licence za zdravstvene djelatnike u Švedskoj nikad nije bilo jednostavnije, […]

See more