Zdravstveni sustav u Norveškoj

20. rujna 2019.

Zanima Vas zdravstveni sustav zemlje fjordova.. stay tuned!

Ako planirate boraviti u Norveškoj više od jedne godine potrebne su vam zdravstvene usluge. Nacionalna shema osiguranja može pokriti dio troškova zdravstvene zaštite.

Ako je planiran boravak kraći od jedne godine, morate imati europsku karticu zdravstvenog osiguranja kako biste pokrili troškove liječenja.

U Norveškoj sve bolnice financira država iz državnog proračuna. Međutim, iako je medicinski tretman besplatan za sve osobe mlađe od šesnaest godina, stanovnici koji su punoljetni moraju svake godine plaćati odbitke prije nego što ispunjavaju uvjete za izdavanje kartice za izuzeće. Kartica omogućuje besplatnu zdravstvenu skrb za tu godinu.

Sve javne bolnice u Norveškoj upravljane su od strane četiri regionalne zdravstvene vlasti (RHA), koje nadgleda Ministarstvo zdravstva i skrbi. Pored ovih javnih bolnica, trenutačno djeluje mali broj zdravstvenih klinika u privatnom vlasništvu. Norveška ima vrlo visoke ocjene na različitim ljestvicama zdravstvenih performansi širom svijeta. Jedinstveno za norveški zdravstveni sustav je to što država financira gotovo sve troškove pacijenta. Pacijenti s izuzetno velikim troškovima zbog težih i neizlječivih bolesti primaju odbitak poreza.

Rashodi u zdravstvu iznose oko 6,647 USD po glavi godišnje (2016.), što je među najvišima na svijetu. Ima najveći udio medicinskih sestara i primalja po glavi stanovnika u Europi – 1.744 na 100.000 u 2015 godini. U 2017. godini 10,4% BDP-a zemlje otišlo je na zdravstvene troškove. Norveška ima jednu od najnižih stopa privatne potrošnje na zdravstvo u svijetu,  samo 1% u 2010. Vlada priprema godišnji zdravstveni proračun za sljedeću godinu, svake godine u prosincu. Ovaj proračun uključuje sve troškove unutar zdravstvene grane Norveške. Parlament je samo u nekim slučajevima glasao za dodatna sredstva kasnije u godini, prvenstveno za bolnice. Vlada je u 2018. godini povećala troškove i sredstva za zdravstveni sektor za 2% u odnosu na prošlu godinu, s ciljem da skrati dužinu čekanja i poboljša zdravstvene usluge. Sredstva za bolničku skrb dodjeljuju se regionalnim zdravstvenim vlastima nakon što se usvoji proračun za narednu godinu. Oni su odgovorni da raspodjele financijska sredstva bolnicama i drugim zdravstvenim službama na lokalnoj razini.

Djeci u dobi od šesnaest godina ili mlađima te trudnicama i dojiljama pruža se besplatna zdravstvena zaštita bez obzira na pokrivenost koju su imali u prethodnim situacijama. Svi su građani inače odgovorni za godišnji odbitak – koji u prosjeku iznosi oko 2040 norveških kruna. Norveški zdravstveni sustav također ne pokriva specijaliziranu njegu za one starije od 16 godina, a svima kojima je potrebno fizioterapijsko liječenje, potrebno je dodatno platiti.

trondheim 2074284 640

Ostanite uz nas još malo kako bi vam objasnili kako zdravstveni sustav funkcionira u Norveškoj i što od njega možete očekivati:

Nakon što ste službeni stanovnik zemlje i primite svoj broj socijalnog osiguranja, prema vama se postupa kao prema svima ostalim u zdravstvenom sustavu te će vam automatski će biti dodijeljen lokalni liječnik i dobit ćete kontakt podatke pojedinog liječnika opće prakse putem pošte ili elektroničke poruke putem Helfo-a. To može potrajati i do 6 mjeseci, ovisno o dostupnosti, tako da ako vam je u međuvremenu potreban medicinski tretman, možda ćete biti prisiljeni pronaći drugog liječnika opće prakse koji vas može primiti ili uputiti u privatnu kliniku (što je skuplje, ali dolazi i s puno kraćim vremenom čekanja za termin). Imajte na umu da za dogovor za termin sa specijalistom (ginekologom, dermatologom itd.) prvo morate dobiti uputnicu svog liječnika. Ako primate lijekove na recept, također će vaš liječnik opće prakse obnoviti i izdati te recepte. Ako niste zadovoljni s liječnikom opće prakse koji Vam je dodijeljen ili želite da se ured Vašeg liječnika nalazi malo bliže kući, imate mogućnost mijenjati svog liječnika dva puta godišnje i još jedanput ako selite se u drugi grad. To se obavlja putem Helfo-a, tamo možete pronaći i pregled svih liječnika opće prakse u vašem mjestu stanovanja, zajedno s podacima koliko prostora imaju na raspolaganju i koliko su duge njihove liste čekanja.

Ako vas liječnik opće prakse uputi kod specijalista, budite spremni na čekanje. Zdravstveni sustav u Norveškoj je prilično učinkovit ako Vam treba hitna pomoć, međutim, bolnice su obično popunjene, a specijalisti su prilično zauzeti pa ako niste prioritet, potrebno je čekati na svoj termin. Kad prima liječničku njegu, svaki državljanin Norveške mora platiti svoj dio. Na primjer, konzultacija kod lokalnog liječnika košta otprilike 150NOK, dok jednostavan test (tj. uzorak krvi) košta oko 50NOK dodatno. Ako se liječite u specijalističkoj ustanovi, morate doplatiti otprilike 350NOK. Rendgenski test košta otprilike 250NOK. Doplatu plaćate u ordinaciji svog liječnika ili ćete dobiti račun ako primite ambulantnu skrb u lokalnoj bolnici. Ako vaši zdravstveni troškovi (to jest, ukupni troškovi za savjetovanja, ispitivanja i lijekove na recept) prelaze 2250NOK tijekom jedne kalendarske godine, dobit ćete karticu za izuzeće i više ne morate plaćati dodatni iznos plaćanja ili lijekove na recept sami do kraja godine. Kako biste primili karticu (i mogući povrat novca nakon što prijeđete maržu od 2250NOK), trebali biste ažurirati Helfo račun ažuriran brojem vašeg bankovnog računa. Svi medicinski troškovi koji se računaju na kartici za izuzeće automatski će se registrirati na vašem Helfo računu.

STOMATOLOZI
Imajte na umu da troškovi posjete stomatologu nisu uračunati u karticu izuzeća i uglavnom pacijent mora u potpunosti platiti. Stomatološka skrb u Norveškoj besplatna je samo za djecu (0-18 godina).

BOLNIČKO LIJEČENJE
U pogledu prijema hitne pomoći, pokriveni su svi neposredni troškovi zdravstvene zaštite. U slučaju da bolnice u Norveškoj ne mogu liječiti pacijenta, liječenje u inozemstvu organizira se besplatno.

RECEPTI
Lijekove bez recepta kao što su Ibuprofen ili paracetamol možete kupiti u lokalnoj trgovini ili ljekarni i morate ih u platiti sami. Hoćete li morati plaćati lijekove na recept ili ne, ovisi o vrsti recepta koji ste dobili od svog liječnika. Ozbiljnija i / ili dugotrajna zdravstvena stanja izdaju se na “plavom receptu”, što znači da ćete morati platiti samo dio ukupnih troškova za lijek. Općenito, platit ćete dok ne dobijete karticu za izuzeće, ali nikad više od 520NOK odjednom, tj. pacijent plaća 39% lijeka. Ako dobijete “bijeli recept”, znači da ćete lijek vi morati platiti u cijelosti, osim u slučaju da vam godišnji troškovi lijekova iznose više od 1891NOK. Kako Norveška obično svu dokumentaciju podnosi elektronički, najvjerojatnije ćete dobiti i elektronički recept, što znači da nije potrebno posjetiti vašeg liječnika kako biste preuzeli recept. Ovisno o vrsti lijekova koje vam vaš liječnik propisuje, možda ćete najprije morati nazvati ili posjetiti svog liječnika kad god vam treba ponovno izdavanje tog recepta i/ili lijeka.

Za kraj, imamo jednu zanimljivost o Norveškoj.
Norveška je jedna od najbogatijih zemalja svijeta te je redovno na vrhu raznih ljestvica. To je naftom bogata zemlja koja redovno akumulira prihode iz nafte i ulaže ih u dionice. To je jako pametno, jer je na taj način bogatstvo raspoloživo i budućim generacijama. Vrijednost toga fonda, 2014. godine, premašila je milijun kruna po stanovniku. Možemo zaključiti da je time svaki Norvežanin postao bogataš.

Kontaktirajte nas na:
Email: info@incor.hr
Facebook: @incordoo

Next articles